Rusia are oficial o problemă în Crimeea: tătarii nu vor pace, ci autonomie

Protest al tătarilor din Crimeea Foto: theguardian.com / Asahi Shimbun/ Getty Images

Protest al tătarilor din Crimeea
Foto: theguardian.com / Asahi Shimbun/ Getty Images

Minoritatea tătară din Crimeea a respins oferta de pace a Rusiei, votând, sâmbătă, în favoarea autonomiei sale pe teritoriul anexat recent de Rusia, relatează Mediafax, citând presa din Rusia și Ucraina.

„Tătarii nu recunosc anexarea regiunii de către Rusia. Noi am votat în favoarea creării unei autonomii”, a declarat liderul tătarilor din Crimeea, Refat Ciubarov, la reuniunea din orașul Bahcisarai, unde reprezentanți ai acestei comunități musulmane, formate din aproximativ 250.000 de persoane (10,2% din populațiea Crimeei, conform recensământului din 2001), s-au adunat pentru a-și decide soarta.

Prezent la reuniunea din Bahcisarai, președintele Tatarstanului (republică în cadrul Federației Ruse), Rustam Minnihanov, s-a declarat pregătit să joace rolul de mediator între tătarii din Crimeea și autoritățile ruse. „În acest an se împlinesc 70 de ani de la deportatea tătarilor din Crimeea. Din păcate, în decursul acestor 70 de ani situația tătarilor a rămas neschimbată. Trebuie să corectăm această nedreptate”, a afirmat Minnihanov. El a adăugat că a avut o întâlnire cu președintele rus, Vladimir Putin, care l-ar fi rugat să vină la această reuniune și să facă anumite declarații.

Stalin a ordonat deportarea în masă a tătarilor din Crimeea către Asia Centrală, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar jumătate dintre cei deportați și-au pierdut viețile. Supraviețuitorilor și rudelor acestora li s-a permis să se întoarcă în Crimea abia spre sfârșitul anilor 1980. Pentru ca tătarii să nu se opună rezultatului referendumului de anexare a Crimeei la Rusia, li s-a promis reprezentare generoasă (20%) în cadrul autorităților locale, oficializarea limbii tătare în peninsulă și chiar sprijin financiar pentru tătarii care încă nu au revenit în Crimeea și ar fi dorit să o facă în perioada următoare.

Loading

Comments

comments