„Rusia nu vrea să evite cel mai periculos scenariu”

Vladimir Putin, președintele Rusiei Foto: reportervirtual.ro

Vladimir Putin, președintele Rusiei
Foto: reportervirtual.ro

„Vrem să evităm cel mai periculos scenariu. Dar rușii nu arată niciun semn că sunt pregătiți să ne asculte”, a declarat ambasadorul francez la ONU, Gérard Araud, la finalul celei de a cincea reuniuni din ultimele zece zile a Consiliului de Securitate – încheiată, și aceasta, cu eșec, din cauza veto-ului Rusiei.

„Situația se agravează în fiecare zi (…). Există un sentiment de urgență”, a mai precizat diplomatul francez, citat de Mediafax.

În cadrul reuniunii de luni a celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, solicitată de Ucraina, ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a reiterat că Moscova „își va asuma responsabilitatea istorică” față de Crimeea.

Regiunea ucraineană prorusă Crimeea va organiza duminică un referendum pe tema eventualei uniri cu Rusia. Kievul și țări din Occident denunță acest referendum, anunțând că nu vor accepta rezultatul acestuia. Dar Rusia a anunțat că va „respecta” decizia populației din Crimeea.

Potrivit ambasadorului britanic, Mark Lyall Grant, „majoritatea țărilor membre ale Consiliului” au fost de acord că referendumul este nelegitim. „Nu poate exista un referendum echitabil și liber când Crimeea este ocupată de trupele ruse”, a afirmat Grant. Ca și colegul său francez, oficialul britanic spune că situația „s-a degradat periculos”.

 

Loading

Comments

comments