Românii, spaima Europei

Dintre toate relele care s-au abătut asupra noastră, după decembrie 1989, unul singur mă face să regret că am scăpat de dictatură: terfelirea imaginii românilor în lume, în special în Europa, până la punctul în care am devenit detestați, urâți de moarte, sperietori.

Înainte de 1989 eram criticați ca mămăligari, fiindcă nu ne împotriveam fățiș regimului Ceaușescu, dar baremi eram văzuți ca oameni. Poate mai înapoiați tehnologic, dar culți, civilizați, învățați.

Scăpați de dictatură, ne-am comportat asemenea unui puber ținut prea din scurt de părinți în copilărie și care se trezește brusc nesupravegheat, având la dispoziție baruri, discoteci, locuri de rupt în figuri, băutură, țigări, droguri. Un asemenea accident te poate scoate definitiv din circuit, transformându-te într-o scursură.

Asta am devenit noi – scursura Europei. Adică, asta e imaginea noastră.

Câteva știri negative despre români în presa internațională de astăzi.

The Telegraph, cotidian britanic din zona presei de calitate, observă: „Record al nașterilor de copii români în Marea Britanie”. Din știre aflăm că românii se află pe locul nouă în rândul populațiilor străine din Marea Britanie, din punct de vedere al nașterilor. Pe primul loc sunt polonezii, românii au procreat abia o cincime față de foștii „colegi” din „spatele Cortinei de Fier”. Asta ne spune că, cel puțin pentru jurnaliștii britanici, faptul că polonezii sunt mulți și se înmulțesc pe măsură nu e o problemă, dar este groaznic că românii există și ei în insulă și se manifestă biologic.

În The Independent, alt ziar britanic respectabil, apare un articol scris de vicepremierul laburist al Olandei, care este, totodată, și ministrul Afacerilor Sociale. Articolul este o pledoarie pentru măsuri de înăsprire a condițiilor de migrare a forței de muncă în interiorul Uniunii Europene. Argmentul este că trebuie protejați cetățenii vestici mai slab pregătiți profesional decât „omologii” estici. Nicăieri nu se vorbește, în articol, de români sau de bulgari, dar asta nu împiedică alte media să spună că ministrul olandez se teme de migratorii români și bulgari și că, exact din cauza acestora, cere instituirea unui cod portocaliu pentru migrație.

Agenția bulgară Novinite citează Die Welt, care atrage atenția asupra valului de migranți bulgari și români cu care se confruntă Germania și care „deteriorează viețile comunităților locale”, cu referire la de acum celebrul caz al orașului Duisburg.

Iar tabloidul britanic The Daily Mail relatează cazul unui român care a comis un viol „după doar trei luni de la venirea în Marea Britanie”.

Pasivitatea cu care diplomația românească a tratat problema deteriorării imaginii românilor este o cauză majoră a situației în care s-a ajuns și care continuă să se agraveze, cu consecințe ce pot fi catastrofale. Desigur, nu pasivitatea este factorul generator al problemelor de imagine, ci comportamentul unor conaționali ai noștri, dar lipsa de reacție a făcut ca tensiunile să se acumuleze.

Am văzut două interviuri ale premierului Victor Ponta în presa britanică, prin care a încercat să calmeze spiritele referitor la migrație. Nu e suficient. Nici pe departe. Trebuie să vedem articole pozitive despre români, în presa occidentală, cel puțin cu aceeași frecvență cu care apar articolele negative. Chiar dacă emisarii noștri nu sunt capabili să genereze aceste articole „de la sine”, se pot plăti advertoriale, iar informație de publicat este gârlă. Ar fi costisitor, dar factura rămânerii în impasibilitate va fi infinit mai mare.

Loading

Comments

comments