Românii – loc fruntaș în topul națiunilor consumatoare de alcool

Foto: ziarulapulum.ro

Foto: ziarulapulum.ro

Într-un raport dat recent publicitatii de Organizatia Mondiala a Sanatatii se arata ca abuzul de alcool a omorat peste 3,3 milioane de persoane in intreaga lume in 2012. Aceasta înseamnă că alcoolul omoară o persoană la fiecare 10 secunde, făcând mai multe victime decat HIV, tuberculoza si violenta la un loc.

Romania ocupa locul 5 in topul tarilor cu cel mai mare consum de alcool pur, cu o medie de 14.4 litri de alcool pur pe an pe cap de locuitor. 13 români dintr-o mie sunt dependenti de alcool. Romanii prefera cel mai mult berea (50%), urmata de vin (29%) si spirtoase (21%).

Rupert Wolfe Murray, reprezentantul clinicii Castle Craig in Romania, considera ca datele OMS, bazate pe raportările autorităților române, arată o situție denaturată, alcoolul omorând un numar mult mai mare de persoane decat cel raportat oficial: „Aproximativ 8% din populatia oricarei tari este alcoolica. Alcoolul este otravă, la fel de periculos ca drogurile ilegale si provoaca foarte multe boli care nu sunt inregistrate odata cu decesul persoanei.”

La nivel global, Europa este continentul cu cel mai mare consum de bauturi alcoolice pe cap de locuitor. Belarus se afla pe primul loc cu 17.5 litri de alcool pur pe an, urmat de Republica Moldova cu 16.8 litri.

„Marile companii ce comercializeaza bauturi alcoolice își prezinta produsele ca o metoda distractiva de a petrece timpul, iar tinerii sunt principalul grup tinta al strategiilor de publicitate si marketing. Orice initiativa legislativa de a restrictiona bugetele masive ale acestor companii sunt blocate de grupuri de lobby foarte eficiente care patrund la fiecare nivel de autoritate”.

 

Loading

Comments

comments