România a reluat exportul de copii

Adopțiile internaționale au fost reluate și pentru Statele Unite ale Americii, două familii mixte, în care unul dintre părinți este român, adoptând trei copii de șase, cinci, respectiv patru ani, precizează Oficiul Român pentru Adopții, într-un răspuns transmis luni la solicitarea agenției MEDIAFAX.

Adopțiile internaționale pentru cetățeni români stabiliți în străinătate au fost redeschise în 7 aprilie 2012, când au intrat în vigoare modificările aduse Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopției.

Primele adopții către Statele Unite ale Americii au fost încuviințate în ultima lună. Una dintre familii a adoptat o fată de șase ani și o lună, procedura adopției durând un an și trei luni din momentul depunerii dosarului.

Cea de-a doua familie din Statele Unite au înfiat doi frați de etnie romă care au cinci ani și zece luni, respectiv patru ani, și care prezintă întârzieri în dezvoltare și retard mintal ușor. În acest caz, procedura adopției a durat aproximativ 11 luni.

De la intrarea în vigoare a noilor prevederi legale în domeniul adopției, au fost înregistrate 58 de cereri de adopție internațională, însă doar 38 de dosare sunt complete.

Până în prezent, instanțele judecătorești competente au încuviințat 11 cereri de adopție internațională pentru 12 copii.

Cei mai mulți copii români adoptați în străinătate au ajuns în Italia (șase), SUA (trei), Canada (doi), Spania (unu) și au vârste cuprinse între patru și 12 ani.

Majoritatea copiilor adoptați sunt de etnie romă.

Loading

Comments

comments