România – porumbarul Europei. DOVADA că putem să ne impunem prin agricultură

Foto: roypessis.com

Foto: roypessis.com

Vestea bună e că, grație vremii favorabile, România revine pe locul al doilea, în Uniunea Europeană, după Franța, din punct de vedere al producției totale de porumb.

Vestea proastă e că, în continuare, productivitatea la hectar rămâne la o treime din cea a țărilor occidentale. Cu un sistem de irigații mai bun, cu o utilizare pe scară largă a soiurilor hibride și o mai bună organizare în cooperative, România ar putea scoate o producție de peste 30 de milioane de tone, dublă față de cea a Franței.

Marile ferme, de peste 1.000 de hectare ,reușesc să recolteze 7-8 tone de porumb la hectar, ajungând să scoată  un profit de 400-500 de euro la hectar (tona de porumb se va vinde cu circa 130 de euro, cu 60 de euro sub prețul de anul trecut, dar costurile de producție se cifrează la 500-600 de euro / hectar).

Agricultorii români vor strânge în toamnă o recoltă de porumb de 11,3 milioane de tone, de două ori mai mare decât cea din 2012, scrie ZF, citând un raport recent al Comisiei Europene.

Grație vremii favorabile, productivitatea crește cu 92,5% (cea mai mare din UE), la 4,14 tone/ha, ajungând la vârful ultimilor șapte ani, aproape de cea din anul record 2011. România va reuși astfel să ocupe al doilea loc în topul producătorilor de porumb din UE depășind Ungaria (8,6 milioane de tone) și Italia (8 milioane de tone). Fotoliul de lider va fi adjudecat în continuare de Franța, cu o recoltă cu numai 25% mai mare decât cea locală.

Recolta de porumb va fi astfel o „gură de oxigen“ de 1,5 mld. euro pen­tru economie care va aduce rulaje în ferme și va relaxa în același timp costurile jucătorilor din zootehnie și ale procesatorilor de carne.

Cu toate acestea, România rămâne în continuare codașa clasamentului cu o eficiență de 2,5-3 ori mai mică decât cea din Franța, Belgia, Olanda sau Spania, liderii clasamentului.

O cotație de 130 de euro/tonă la momentul recoltării porumbului ar însemna un minus de 48% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, porumbul rămâne o cultură profitabilă pentru agricultorii cu suprafețe de peste 1.000 de hectare din exploatații semi-industriale și industriale.

Spre exemplu, la o producție de 8 tone/hectar, rezultă o marjă brută de profit de cel puțin 40%, cu aproape două treimi peste cea de la grâu sau de la orz.

Loading

Comments

comments