România nu e din Europa

Interese politico-economice au făcut ca România să devină membră a Uniunii Europene.

Dar, UE nu e doar o construcție economică și politică. Este o raliere la un set de valori umane. România dovedește, iar și iar, că nu este capabilă să-și însușească acel set de valori. Pentru că majoritatea populației din România le disprețuiește, pur și simplu.

Legea privind eutanasierea în masă a câinilor fără stăpân este o dovadă cât se poate de clară, în acest sens. Conform unui sondaj recent, trei sferturi din populație susține această cale de acțiune. Probabil că o anume parte dintre susținători au fost influențați decisiv de campania mediatică isterică ulterioară tragediei a cărei victimă a fost Ionuț, băiatul de patru ani, ucis de câini agresivi (rămâne ca ancheta să stabilească în ce măsură aceștia aveau sau nu stăpâni). Posibil ca unii să se răzgândească văzând în ce condiții sunt „eutanasiați” maidanezii. Dar fapt e că majoritatea este, clar, decisă: moarte câinilor!

Europa, lumea occidentală va fi oripilată de consecințele acestei decizii – fiindcă, fiți convinși, nu vor întârzia să apară imagini ale atrocităților comise împotriva câinilor, care vor face înconjurul lumii.

Imaginea noastră în Europa este, deja, varză. O campanie pe tema uciderii câinilor fără stăpân este tot ce ne lipsește.

Am discutat recent cu o doamnă, cu pregătire înaltă, inteligentă, prietenoasă, care este pro-eutanasiere (în orice condiții), în primul rând fiindcă și copilul său a fost mușcat de câine. Între alte argumente împotriva referendumului anunțat de edilul Oprescu (anulat între timp, dar discuția era pe acea bază), spuneam că ne vom atrage oprobiul Occidentului. Reacția a fost „N-au decât! Nu ei trăiesc aici, cu câinii mișunând la orice colț de stradă!”.

Într-adevăr, este un argument rațional: este ușor să vorbești de la distanță, când tu trăiești în condiții normale, CIVILIZATE. De fapt, distanța, în acest caz, nu se măsoară în kilometri, ci în… ani lumină. Suntem la mulți ani de iluminare. După cel de-al Doilea Război Mondial, lumea Occidentală a trecut printr-un amplu proces de umanizare, de civilizare, ajutat de boom-ul economic. Per ansamblu, România a regresat în comunism, iar diferențele de mentalitate s-au accentuat. A fost extrem de dificilă reintegrarea germanilor din Est în Europa. Noi, suntem și o altă nație, aveam dinainte de comunism un mix de valori mai exotic, iar comunismul a echivalat cu o operație de castrare sau de schimbare de sex asupra unei persoane care nu și-o dorește…

Am examinat cu atenție titlurile din presa occidentală despre România, în aceste zile. Majoritatea se referă la cele două subiecte la ordinea zilei: protestele împotriva proiectului de minerit de la Roșia Montană și eutanasierea maidanezilor. Unele media foloses termenul oficial, de eutanasiere, altele vorbesc de sacrificare, dar cele mai multe anunță UCIDEREA câinilor, în masă.

Astăzi, o publicație britanică cere excluderea României din Uniunea Europeană, din pricina masacrului ce e pe cale să înceapă. Autorul conchide: „Acestui Guvern (al României – n.r.) nu i-a păsat de moartea atâtor copii în orfelinate. De ce i-ar păsa de moartea unui copil acum? Aceasta este doar scuza pe care au căutat-o, iar acum mii de câini vor muri, în pofida lipsei probelor directe și nu circumstanțiale, care să stabilească ce a provocat, de fapt, moartea acelui băiețel”.

Un punct de vedere etremist? Deocamdată, da. Dar, repet, în momentul în care imaginile masacrului ce ne așteaptă vor începe să curgă, ne putem aștepta la opinii concordante exprimate în cele mai serioase media occidentale. Nu va fi de mirare dacă se va ajunge ca românii din străinătate să nu mai fie admiși în preajma câinilor.

Reacțiile de acest tip se datorează faptului că România este parte a Uniunii Europene. Dacă Beijingul ar fi avut, prin absurd, o problemă asemănătoare cu Bucureștiul, iar China ar fi adoptat o lege de eutanasiere, nimeni n-ar fi avut vreo problemă. E o chestie de-a lor, asiatică, nu mă privește, și-ar fi spus occidentalul de rând.

De fapt, România este doar formal membră UE. În fapt, nu suntem de acolo și vom continua să fim outsideri din interior, fiindcă excluși nu vom fi, din pricina perpetuării acelorași considerente ce au făcut posibilă aderarea.

Loading

Comments

comments