România încearcă să închidă capitolul sumbru al comunismului? Numele a 35 de foști gardieni din gulagul comunist vor fi aduse la cunoștina autorităților

Gheorghe Gheorghiu-Dej în anul 1944 (Fototeca online a comunismului românesc)

Gheorghe Gheorghiu-Dej în anul 1944 (Fototeca online a comunismului românesc)

Gardienii trânteau ușile peste degetele deținuților, îi băteau la tălpi și îi ardeau cu țigările. Le serveau carne stricată și îi forțau să mănânce excremente drept pedeapsă. În temperaturi extreme își obligau victimele să care greutăți enorme până cădeau din picioare, relatează AP într-un articol publicat azi.

După decenii de negări detalii înfricoșătoate ies la iveală despre gardienii închisorilor comuniste, metodele de tortură practicate în gulagul comunist asupra deținuților politic. Numele a 35 de foști gardieni, acum având vârste între 80 și 90 de ani, vor fi făcute cunoscute autorităților săptămâna viitoare în vederea unui eventual proces, de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Dintre cei 617.000 de deținuți politic, 120.00 au murit în gulagul comunist. Printre condamnați se numărau politiceni, preoți, țărani, scriitori, diplomați și copii de 11 ani. Cei mai mulți dintre ei au murit fără să aibă măcar șansa unei reparații morale din partea justiției.

Cei 2.800 de supraviețuitori văd acum o mică speranță din partea IICCMER care aduce probele necesare unui proces, împotriva celor 35 de foști gardieni cât și alte crime din perioada comunistă.

Președintele institutului, Andrei Muaru, a declarat pentru AP că “Cei care au adus atât de multă suferință și teroare trebuie să plătească chiar dacă au acum 80 sau 90 de ani. Nu sunt absolviți de vină”.

[…] Ion Ficior, unul dintre foștii gardieni, care face parte din lista de nume adunate de institut, ea poreclit de deținuți “bestia umană”.

“Ficior ne bătea cu un băț de lemn în fiecare zi” a declarat Ianos Molnar, fost deținut care a mai povestit că acesta îi teroriza pe condamnați “sărind cu iapa lui albă peste ei”.

Într-un interviu acordat AP de Ion Ficior acesta s-a arătat a fi fără nicio remușcare și a negat că ar fi bătut pe cineva. Bărbatul de 85 de ani a declarat jurnaliștilor că a încercat să se asigure că deținuții primeau porțiile întregi de mâncare și că a ordonat lucrătorilor din bucătărie să curețe cartofii cât mai șubțire.

Ficior susține că toți deținuții politic de sub comanda lui din lagărul de muncă de la Periprava erau legionari care i-au susținut pe naziști în timpul de-AL Doilea Război Mondial. Istoricii declară că majoritatea deținuților erau oameni simpli care au intrat în conflict cu regimul comunist.

“Meritau să fie în pușcărie, să simtă gustul crimelor lor” a spus Ficior. “Crime împotriva oamenilor nevinovați pe care i-au împușcat pe stradă, asta au făcut Legionarii cu evreii”.

Acesta a mai adăugat că responsabilitatea pentru sistemul închisorilor politice o au liderii României comuniste, “ei sunt de vină”.

Marius Oprea, primul director al IICCMER a spus că România a șovăit să-și rezolve problemele trecutului în primul rând pentru că mulți membri din garda veche sunt încă la putere.

“Credeți că liderii României vor să îți pedepsească părinții?” a spus Oprea. “Partidul Comunist poate că nu mai există dar pe comuniști încă îi avem. Securitate poate e și ea moartă, dar încă îi avem pe foștii agenți de Securitate”.

Loading

Comments

comments