România cere Enel compensații în valoare de 715 milioane de euro

Enel

Guvernul de la București ar dori să vândă grupului italian Enel un nou pachet de 13,3% din acțiunile companiei Electrica Muntenia Sud (EMS), în conformitate cu acordul încheiat în 2007, însă directorul general de la Enel, Fulvio Conti, a oprit afacerea, informează un articol publicat joi în cotidianul economic Milano Finanza.

Disputa dintre cele două părți a izbucnit în vară. România a cerut Enel să plătească compensații în valoare de 715 milioane de euro, și daune nespecificate suplimentare, pentru presupuse încălcări ale contractului privind achiziționarea de către compania italiană a unui nou pachet de 13,3% din acțiunile Electrica Muntenia Sud.

În luna iulie, Gabriel Dumitrașcu, directorul Direcției Privatizare și Administrare din cadrul Departamentului pentru Energie, a declarat că Electrica cere despăgubiri de 1,5-2 miliarde de euro în total investitorilor care au cumpărat filiale ale Electrica și nu și-au îndeplinit obligațiile din contractele de privatizare. Este vorba despre Enel, CEZ (Cehia) și E.ON (Germania).

Anul trecut guvernul de la București a aprobat exercitarea opțiunii de vânzare de către stat prin Electrica SA conform contractului de privatizare din 2007. Intenția autorităților era să vândă un pachet de 13,7% din acțiunile Electrica Muntenia Sud, urmând să încaseze aproximativ 375 milioane euro.

Enel S.p.A a achiziționat în 2007 un pachet majoritar de 64,4% din capitalul societății românești Electrica Muntenia Sud (EMS).

Loading

Comments

comments