România, Bulgaria și Macedonia vor fi cele mai afectate dacă Rusia va decide să suspende exportul de gaze

seu7atou_resizeBulgaria, Macedonia și România vor fi cele mai afectate state în cazul suspendării exporturilor de gaze rusești prin Ucraina, potrivit unei analize publicate, joi, de London School of Economics (LSE), transmite site-ul standartnews.com.

Analiștii LSE apreciază că una dintre cele mai serioase temeri ale statelor din UE privind actuala situație din Crimeea este dependența lor de gazul rusesc, în condițiile în care aproximativ 60% din aceste importuri sunt livrate prin conductele de pe teritoriul Ucrainei.

Problema ar putea fi clar una regională, susțin analiștii britanici, Bulgaria, Macedonia și România urmând să se confrunte cu reducerea semnificativă a livrărilor, în cazul suspendării exporturilor de gaze rusești prin Ucraina.

Alte state din Europa Centrală și de Est nu se vor confrunta cu probleme urgente, datorită stocurilor de gaze pe care le dețin, cu condiția ca suspendarea livrărilor prin Ucraina să nu dureze mai mult de două luni. Astfel, Austria, Cehia, Ungaria, Italia, Polonia și Slovacia dețin suficiente stocurilor de gaze în depozite pentru a face față unei întreruperi a livrărilor de 2-3 luni.

Joi, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a anunțat că firma livrează în continuare gaze naturale via Ucraina, în pofida acumulării datoriilor Kievului. Alexei Miller a adăugat că, în prezent, Ucraina datorează Gazprom suma de 1,8 miliard de dolari, iar neplata facturilor Ucrainei pune în pericol capacitatea Gazprom de a face investiții și a plăti dividende.

Gazprom livrează aproximativ jumătate din gazele naturale destinate Europei printr-o serie de conducte care traversează Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Uniunii Europene și Turciei o cantitate record de 162 de miliarde metri cubi de gaze naturale, dintre care 86 miliarde metri cubi au trecut via Ucraina.

Loading

Comments

comments