Rogozin către Republica Moldova: “Sperăm să nu înghețați la iarnă”

Dimitri Rogozin

Dimitri Rogozin

Dimitri Rogozin, adjunctul permierului rus, transmite mesaje sumbre fostelor state sovietice, printre care și Republicii Moldova, scrie New York Times.

Rogozin avertizează că o apropiere a Moldovei de Europa ar fi “o gravă greșeală”.

Ministrul rus, la sfârșitul vizitei oficiale efectuate în Moldova, a aruncat o avertizare legată de apropierea iernii: “Sperăm că nu o să înghețați”.

După avertismentele lui Rogozin au urmat cele ale patriarhului ortodox rus, Kirill I, care a condamnat Europa de vest “unde religia pur și simplu dispare”. La trei zile după declarația patriarhului, oficalii ruși au interzis importul vinului moldovenesc invocând vagi ingrijorări legate de siguranța alimentară.

Războiul de intimidare, care este negat de Kremlin, nu este îndreptat numai împotriva Moldovei. UE plănuiește luna viitoare să avanseze câtorva foste republici sovietice înțelegeri politico-economice iar în aceste condiții rușii au devenit și mai amenințători avertizând respectivele state că ar fi mai bine pentru ele să se alăture uniunii Rusiei cu Belarus și Kazahstan.

Dorința disperată de a-și păstra influența, cu ecouri venind din timpul Războiului Rece, reflectă furia încă vie a rușilor față de expansiunea NATO în fosta lor sferă de influență din tările Europei de est și totodată dorința de a stopa extinderea puterii economice europene mai departe spre est.

Loading

Comments

comments