#Rezistența cere trei demisii ca să se oprească protestele

Grupurile care au organizat protestele din Piața Victoriei, generate de adoptarea OUG 13, s-au coagulat și au întocmit un manifest, intitulat „Unirea de la 2017”, cu cinci solicitări „ne-negociabile” adresate puterii legislative și celei executorii. Între cele cinci puncte, trei sunt cereri de demisii: a premierului și a celor doi președinți ai camerelor parlamentare.

Azi, începând cu ora 11, se va desfășura o nouă ediție a protestului „Educație pentru democrație”, la care părinții sunt așteptați cu copiii în București și în alte mari orașe (Timișoara, Brașov, Craiova).

Jurnalistul Bogdan Stoica a scris, pe blogul său, că protestatarii ar trebui să se organizeze într-un partid (Partidul Piața Victoriei) care să „măture” actuala clasă politică, la viitoarele alegeri.

Sportivul de anduranță Andrei Roșu, care este omniprezent în Piața Victoriei, a distribuit articolul lui Stoica, comentând că „ideea nu e rea”. Comentariile la postarea lui Andrei Roșu sunt împărțite, majoritatea exprimând opinii critice la ideea lui Stoica, unii chiar susținând că acesta este „un pesedist” care caută să-i dezbine pe protestatari.

 

În continuare, „platforma program” a Pieței Victoriei:

Unirea de la 2017
CORUPȚIA UCIDE·FRIDAY, 17 FEBRUARY 2017
Membrii Grupurilor de Facebook #Rezistenta, 600000 pentru Romania și Coruptia Ucide, la care se adaugă alte grupuri la nivel național, anunță că vor continua protestele, alaturi de ceilalti cetateni care protesteaza, în ciuda încercărilor de intimidare din ultimele zile. Semnalăm de asemenea că presiunea asupra contestatarilor s-a accentuat în ultimele zile prin încercările de intimidare a părinților care au venit însoțiți de copii in strada, a celor care au lansat drone în piața Victoriei și nu în ultimul rând prin încercarea de evacuare din piața Victoriei a lui Andrei Rosu, în dimineața zilei de 16 februarie. Aceste măsuri nu fac decât să demonstreze (sau sa argumenteze in plus) că reacția noastră si motivele pentru care iesim in strada sunt justificate și că protestele trebuie să continue.
Cerem:

1. Aprobarea cu celeritate în Parlament a legii de respingere a OUG 13/2017 și aprobarea legii pentru Aprobarea OUG 14 2. Demisia premierului Sorin Grindeanu 3. Demisia Președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea 4. Demisia Președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu 5. Adoptarea de catre Camerele reunite ale Parlamentului a unei declarații comune prin care sustin activitatea anticoruptie.

Motivele pentru care solicitam aceste aceste 5 Puncte NE-NEGOCIABILE sunt:
1. în prezent Guvernul, Senatul si Camera Deputaților sunt lipsite de credibilitate în fața cetățenilor, ale căror interese ar trebui aparate mai presus de orice. Mai mult, cetățenii României consideră în prezent că sus-numitii au fost complice la un abuz împotriva statului de drept și chiar mai mult, că nu se respectă principiul separării puterilor în stat. 2. acestia si-au incalcat juramantul depus la investire:

,, Art. 1. – (1) Senatorii și deputații depun, în ședință solemnă a Camerei din care fac parte, următorul jurământ de credință față de țară și popor:

“Jur credință patriei mele România. Jur să respect Constituția și legile țării. Jur să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Jur să-mi îndeplinesc cu onoare și fidelitate mandatul încredințat de popor. Așa să mă ajute Dumnezeu!”

Mobilizarea masivă împotriva guvernului și a leaderilor celor 2 partide aflate la guvernare se produce în urma apariției unor ordonanțe, legi și propuneri legislative concepute și aprobate într-o manieră netransparentă și nedemocratică, contrar intereselor natiunii romane si angajamentelor luate prin aderarea la organismelor internationale, și care afecteză progresele în lupta anti-corupție pe care țara noastră începuse sa le înregistreze.

NB! Dorim respectarea votului exprimat in data de 11 Decembrie 2016, prin numirea unui Guvern deschis dialogului și interesat de problemele tuturor cetățenilor.

Dorim să realizăm o dezbatere publică adevarată și să obținem un dialog cu autoritățile statului, astfel încât vocea românilor să fie ascultată și să prevenim derapaje de la normele democratice, de genul OUG 13.

În timpul saptămânii vom reveni cu informații referitoare la proteste. Comunicarea se va face prin intermediul paginii de FB Coruptia Ucide și a grupului 600000 pentru România.

Loading

Comments

comments