Republica Moldova și Georgia au semnat Acordul de Asociere cu UE

Republica Moldova și Georgia, reprezentate de premierul Iurie Leancă și, respectiv, președintele Ghiorghi Margvelașvili, au parafat, vineri, la Vilnius Acordurile de Asociere cu UE. “Trăim un moment istoric, ce simbolizează încredere și deschidere în relația dintre R.Moldova și UE”, a declarat premierul moldovean Iurie Leancă.

“Trăim un moment istoric, ce simbolizează încredere și deschidere în relația dintre R.Moldova și UE”, a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, după parafarea acordului împreună cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

“Acest eveniment simbolizează încrederea, deschiderea și cooperarea între țara mea și Uniunea Europeană, reprezintă un pas sigur spre viitorul unor relații care, cu siguranță, vor aduce într-o zi țara mea în UE”, a adăugat Leancă, relatează Europa Liberă, în pagina electronică.

Ulterior, șeful Guvernului de la Chișinău a cerut permisiunea de a se adresa cetățenilor săi în limba sa maternă. “Vă rog să-mi permiteți să spun același lucru în limba mea maternă, să mă adresez concetățenilor mei: Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru către Uniunea Europeană!”, a adăugat el.

Anterior, Georgia și UE au semnat acordul de gestionare a crizelor și cel de colaborare în domeniul energetic, în timp ce Azerbaidjanul a semnat un acord de facilitare a regimului de vize cu UE.

Potrivit postului de radio Europa Liberă, imediat după parafare va începe summitul la care premierul Iurie Leancă va susține un discurs în limbile engleză și franceză. După summit, el va participa la o conferință de presă împreună cu președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, cu președintele Lituaniei și președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Acordului de Asociere va fi făcut public săptămâna viitoare, a declarat vicepremierul Natalia Gherman, citată de IPN.

Potrivit Unimedia.md, după parafarea de la Vilnius, avocați, traducători și experți vor revedea textele convenite ale Acordului pentru a se asigura că nu există motive de incertitudine. Textul este tradus apoi în limbile oficiale ale tuturor statelor membre UE. Acest proces durează aproximativ șase luni.

Odată ce acest proces este încheiat este necesară o nouă decizie a Consiliului European, care reprezintă statele membre ale UE. Acestă decizie ar urma să fie luată până în toamna anului 2014. Odată aprobat, Acordul va fi semnat oficial de Republica Moldova și UE.

Etapa finală a procesului este cunoscută sub numele de ratificare: după semnare Acordul de Asociere trebuie ratificat de Parlamentul Republicii Moldova, parlamentele celor 28 de state membre și de Parlamentul European înainte de a intra în vigoare. (MEDIAFAX)

Loading

Comments

comments