Reprezentanți ai Avocatului Poporului au fost la Pungești

avovatul poporului print screen„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația din comuna Pungești, județul Vaslui și evenimentele petrecute pe raza acestei localități, cu prilejul recentelor proteste”, se arată într-un comunicat oficial de presă, difuzat azi și semnat de Matei Vârtosu, purtător de cuvânt al Avocatului Poporului.

„În exercitarea atribuțiilor conferite de lege, reprezentanții instituției Avocatul Poporului s-au deplasat în comuna Pungești, unde au discutat cu oficialitățile din cadrul primăriei. De asemenea, au fost inițiate întâlniri cu reprezentanții Jandarmeriei și urmează să aibă loc discuții cu participanții la protest. Verificările sunt în curs de desfășurare, iar concluziile vor fi aduse la cunoștința opiniei publice”, se mai spune în document.

Conform Mediafax, Poliția Vaslui a constituit o “zonă specială de siguranță” în localitățile Siliștea și Pungești, după protestele față de explorarea gazelor de șist în zonă de către compania americană Chevron.

Cererea de ridicare a restricțiilor de circulație instituite, formulată de un reprezentant al protestatarilor, a fost respinsă, joi, de Judecătoria Vaslui.

Aproape 400 de persoane au protestat, pe 7 decembrie, pe drumul județean Vaslui-Gârceni, față de intenția Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de șist din județul Vaslui.

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar și din alte orașe precum Iași, București, Brașov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungești, vizavi de suprafața de teren luată în concesiune de către Chevron. Inițial, protestul a fost pașnic, însă la un moment dat protestatarii au trecut drumul județean și au ajuns în poarta suprafeței îngrădite, deținută de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere și aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron. Totodată, oamenii au început să tragă de gardurile împrejmuitoare reușind să le dărâme aproape în totalitate.

Câțiva dintre protestatari au fost ridicați și duși în mașinile Jandarmeriei pentru a da declarații, în timp ce alții s-au întins pe jos, pe șosea, pentru a nu permite acestor autovehicule să iasă din zonă, manifestanții îmbrâncindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au întins pe șosea au fost luați pe sus de către jadarmi și duși pe marginea șoselei.

În urma acestor incidente, Poliția Vaslui a constituit o “zonă specială de siguranță” în localitățile Siliștea și Pungești, unde Chevron deține un perimetru de 20.000 de metri pătrați în vederea explorării gazelor de șist, iar numărul forțelor de ordine a fost suplimentat considerabil.

Astfel, printr-o dispoziție a șefului Poliției Municipale Vaslui, în localitățile Siliștea și Pungești, precum și pe sectorul de drum județean care leagă cele două sate, a fost suplimentat considerabil numărul forțelor de ordine care patrulează, fiind vorba în special de jandarmi.

De asemenea, Jandarmeria și Poliția au instituit filtre pe drumul județean Vaslui – Gârceni, la Siliștea și la Pungești, iar orice persoană care trece prin zonă este legitimată de către forțele de ordine.

Totodată, jandarmii nu permit oprirea mașinilor sau a persoanelor care merg pe jos în dreptul perimetrului deținut de Chevron.

Loading

Comments

comments