Razele UV ating noi recorduri. Cum ne protejăm ochii

Hartă indice UV – data 19.06.2018 – sursa foto: weatheronline.co.uk

Radiațiile ultraviolete au crescut în această vară la un indice periculos în România, cât și în țările în care românii își petrec de obicei vacanța (cum ar fi Italia, Turcia și Spania), ajungând la nivelul de 8-9, pe o scară de la 1 la 10.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Ochelarilor de Soare care are loc pe 27 iunie, oftalmologii promovează beneficiile protecției UV pentru ochi și avertizează asupra pericolelor razelor UV nocive.

 

Dr. Beatrice Voiculescu, Oftalmolog Videt

Dr. Beatrice Voiculescu, Oftalmolog la Optica Medicală Videt.ro ne oferă informații utile despre razele ultraviolete, cum ne alegem cei mai potriviți ochelari de soare pe timp de vară, și mai ales cum să ne protejăm ochii corespunzător vara aceasta.

 

De ce e important să purtăm ochelari de soare cu protecție UV?

Ochelarii de soare nu sunt doar simple accesorii de fashion, ci ne pot proteja de probleme grave precum cataracta, degenerescența maculară, pterigionul, fotokeratita.

Arsurile solare nu sunt doar la nivelul pielii, ci și la nivelul ochilor; deși doar temporară (se vindecă în 48 de ore), fotokeratita este o inflamație a corneei, dureroasă, care cauzează vedere încețoșată, sensibilitate la soare și senzația de nisip în ochi.

Iată doar câteva statistici de la Organizația Mondială de Sănătate:

  • ~10% din toate tipurile de cancer de piele apar la nivelul pleoapei, zonă ușor de protejat de ochelarii de soare.
  • Global, ~900.000 de oameni orbesc din cauza cataractei, unul din 5 cazuri de cataractă fiind provocat de expunerea la raze UV.

La fel ca și pielea, ochii au nevoie de protecție împotriva luminii de afară, fie că vorbim de soarele puternic al verii sau de reflexiile razelor în zăpadă. Pentru a asigura ochilor confort și a-i proteja de afecțiuni oculare grave este indicat să porți ochelari de soare pe tot parcursul anului, dar mai ales vara.

 „Vara se anunță festivaluri, evenimente, ieșiri în natură, vacanțe în țări tropicale, vizite la mare și la piscină, care presupun mult stat în soare. Razele UV ating noi recorduri, deci riscurile cresc și pot avea consecințe asupra ochilor. Pentru a-ți proteja ochii corespunzător, alege ochelari de soare cu factorul de protecție 100% UVB și UVA, factor pe care îl găsești specificat pe brațul ochelarilor. Întotdeauna alege o pereche de ochelari cu protecție UV 400 pentru o protecție completă împotriva razelor nocive ale soarelui”, ne sfătuiește Beatrice Voiculescu.

Dacă te numeri printre cei cu probleme de vedere, iată ce poți face pe timp de vară:

  • Înlocuiește ochelarii cu lentilele de contact, deoarece pot fi purtate cu ușurință împreună cu ochelarii de soare și încurajează purtarea lor.
  • Dacă nu poți înlocui ochelarii de vedere cu lentile de contact, alege lentile tip clip on cu protecție UV, care se aplică magnetic de ramele tale și se atașează la lentilele ochelarilor de vedere. Majoritatea lentilelor clip on sunt și polarizate, ceea ce oferă un confort sporit ochilor.
  • Investește într-o pereche de ochelari de soare cu dioptrii – o optică medicală specializată îți va putea face lentile de protecție solara cu dioptriile corespunzătoare afecțiunii tale oculare. Lentilele acestor ochelari de soare au aceleași caracteristici precum lentilele ochelarilor de soare fără dioptrii, însă avantajul lor este că îți oferă confortul vizual necesar în timpul purtării.

Important: Dacă ești purtător de lentile de contact, trebuie să știi că majoritatea lentilelor de contact au deja un filtru UV încorporat, însă acesta nu este suficient pentru a-ți proteja ochii în totalitate.

„Lentilele de contact acoperă doar corneea și irisul, dar nu și conjunctiva și anexele ochiului, care rămân mult mai expuse la radiațiile UV. Astfel, pe lângă lentile de contact cu protecție UV, pentru o protecție completă, e indicat să porți ochelari de soare, care conferă și confort ochilor, mai ales vara”,  explică dr. Voiculescu.

Când îți alegi ochelarii de soare trebuie să ții cont de câțiva indicatori:

  • Ce stil de viață ai (ești adesea afară, sau mai mult în interior)
  • Conduci mult? Dacă ești adesea pe stradă, cu mașina sau ești adeptul plimbărilor cu barca, consideră ochelarii polarizați, care sunt foarte eficienți în reducerea luminii puternice
  • Pentru ce tip de activitate vrei să îi porți (sky, plajă)
  • Culoarea lentilelor (importantă în diferențierea foarte bună a contrastelor) și materialul lentilelor (plastic sau sticlă)
  • Forma și dimensiunea ramei.

Evită ochelarii cumpărați de pe stradă!

Chiar dacă ești pe fugă sau ți-ai uitat ochelarii cu protecție UV acasă, evită să-ți cumperi ochelari de la tarabele de pe stradă. Singurul lor avantaj este că au un preț foarte mic, însă, riscurile oculare la care te expui te pot costa mult mai mult decât dacă alegi să nu porți ochelari deloc.

Ochelarii cu lentile mai închise la culoare nu protejează neapărat mai mult

Ochelarii care au lentile închise la culoare, dar nu blochează razele UV, pot reduce o parte din lumina puternică și te pot ajuta să nu-ți mai forțezi ochii, dar nu te feresc de razele dăunătoare UVA și UVB. Lentilele închise la culoare forțează pupila să se dilate brusc și astfel, o cantitate mai mare de radiații ultraviolete pătrunde în ochi, ceea ce poate crește riscul de expunere la probleme oculare grave. Alt mit este al lentilelor fumurii. Chiar dacă porți ochelari fumurii, nu înseamnă că ești protejat de razele nocive.

Evită trendul ochelarilor micro afișat de vedete

Evită trendul ochelarilor micro inspirați de moda anilor ‘90. Chiar dacă sunt purtați de vedete, sunt ochelarii cei mai slabi la capitolul protecție. Cu cât este mai mare dimensiunea lentilei, cu atât vei primi mai multă protecție pentru ochi, fiind șanse mici ca lumina să pătrundă prin părți.

Ce lentile alegem pentru ochelarii de vară?

Culoarea, precum și materialul lentilei ne influențează acuitatea vizuală pe parcursul verii. Totuși, trebuie să ținem cont că nu culoarea lentilelor oferă protecție UV, ci calitatea lentilei.

Când îți alegi culoarea lentilelor ține cont de activitatea desfășurată. Anumite culori îmbunătățesc contrastul și ne oferă acuitatea vizuală foarte bună într-un anumit mediu, fiind nepotrivite în alt mediu:

  • Lentilele negre sau gri închis sunt unele din cele mai eficiente în reducerea luminii puternice, fără să modifice percepția culorilor naturale; sunt indicate pentru șoferi, mai ales că aceste lentile ajută la întârzierea oboselii;
  • Lentilele maro îmbunătățesc contrastul, blocând lumina albastră reflectată de zăpadă, deci, sunt recomandate pentru sky, snowboarding sau alte sporturi de iarnă;
  • Lentilele galbene reduc cantitatea de lumină albastră și cresc contrastul, fiind potrivite pentru vânători, sporturi de iarnă; nu sunt recomandate pentru condus sau activități ce necesită diferențierea culorilor;
  • Lentilele roz și mov oferă o percepție foarte clară a obiectelor pe un fundal verde sau albastru, așadar, sunt indicate pentru pescuit și vânătoare; în plus, au avantajul de a reduce oboseala oculară;
  • Lentilele verzi oferă cel mai bun contrast și acuitate vizuală foarte bună, deci pot fi purtate cu succes pentru activitățile zilnice, dar și pentru sporturi.

În ceea ce privește materialul lentilelor, cel mai folosit este plasticul organic, un material durificat, ce oferă o vedere clară și un confort ridicat datorită greutății reduse.

Sticla este folosită pentru ramele de ochelari din gama premium.

 „Sticla oferă o vedere mai clară decât lentilele din plastic și rezistă mai mult la zgârieturi. Totuși, lentilele din sticlă sunt mai grele, iar ochelarii pot deveni o povară pe termen lung. Deci, atunci când îți alegi lentilele, trebuie să ții cont atât de mediile unde urmează să porți ochelarii, dar și de preferințele personale”, subliniază Beatrice Voiculescu.

Ce rame de ochelari alegem pentru ochelarii de vară?

În afară de tendințe și branduri populare, forma și dimensiunea ramei joacă și ele un rol important în protecția ochilor pe timp de vară.

Cei mai indicați ochelari sunt cei supradimensionați și cei “wrap around”, care acoperă foarte bine zona ochilor.

Pentru a avea parte de o protecție UV ridicată, e recomandat să-ți alegi ramele curbate, care blochează razele ultraviolete frontal, laterale, din partea de jos sau de sus. O ramă de ochelari nepotrivită te va proteja doar din față, însă razele soarelui pot ajunge la ochi prin aproape orice unghi. Dacă ochelarii aleși nu au antireflex pe interior, pot cauza mai mult rău decât bine.

 

Alte sfaturi pentru protecția ochilor pe timp de vară

Pe lângă purtarea ochelarilor de soare, obligatorie vara, ochii tăi au nevoie de o protecție ridicată, așa că, pentru o vedere cât mai sănătoasă e important să ții cont și de următoarele sfaturi:

  • Odihnește-ți ochii: indiferent de sezon, ochii au nevoie de odihnă, așa că un somn bun mereu te va ajuta să eviți sensibilitatea ochilor, care, în timp, poate conduce la afecțiuni oculare. Dacă lucrezi la calculator, e indicat să iei mici pauze de câteva minute la fiecare oră lucrată pentru a-ți odihni ochii și pentru a-i feri de mâncărime, disconfort sau lăcrimare.
  • Poartă accesorii care îți protejează zona ochilor: la ochelarii de soare poți accesoriza pălării supradimensionate, pentru ca marginile lor să-ți ferească cât mai bine ochii de razele soarelui, în special de cele care cad vertical.
  • Ai grijă la alimentație: alimentația joacă și ea un rol important pentru o vedere sănătoasă, așa că încearcă să consumi alimente precum morcovi, cireșe, struguri, semințe, pește sau alte mâncăruri bogate în nutrienți, benefice ochilor. Evită excesul de zahăr, deoarece acesta crește riscul de apariție al afecțiunilor oculare.
  • Ferește-te de reflexiile luminii: pe cât posibil, încearcă să stai departe de razele soarelui reflectate pe mașini, pe nisipul de pe plajă, în apa piscinei sau mării, în special între orele 11 și 17. Expunerea îndelungată la astfel de raze poate afecta țesuturile ochiului și poate conduce la afețiuni cum este maculopatia de expunere.

 

 

Loading

Comments

comments