Raport – Cutremurele din Galați sunt exclusiv de natură tectonică

800px-Kinemetrics_seismographCutremurele produse în zona Galați, în perioada 23 septembrie – 15 octombrie 2013, sunt exclusiv de natură tectonică, fenomenele fiind neobișnuite pentru această regiune prin amploarea lor, reiese din analiza specialiștilor Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP), publicată pe pagina de internet a instituției.

Conform studiilor efectuate de către echipele de specialiști seismologi, în perioada analizată, cutremurele produse nu au fost determinate de alți factori precum inundații sau exploatări de petrol.

‘Roiul seismic este neobișnuit pentru zona Galați prin amploarea sa (magnitudine și durată) dacă ne raportăm la datele disponibile (începând cu secolul 20). Nu excludem apariția în trecutul istoric a unor secvențe similiare în zonă neidentificate din lipsa stațiilor seismice de înregistrare’, se notează în raportul INFP.

Potrivit sursei citate, succesiunea numărului mare de cutremure din zona Galați nu este unică, aceasta fiind întâlnită în alte zone de pe Glob precum Bohemia de Vest, dar și în România (zona Sinaia).

‘În România, însă, din datele instrumentale, roiul de la Galați este semnificativ mai mare, atât ca durată, cât și ca număr de evenimente față de manifestările similare din alte zone. În multe alte cazuri de roiuri seismice au fost semnalate efecte sonore de tipul celor înregistrate în satul Izvoarele (‘boom earthquakes’)’, arată concluziile specialiștilor seismologi.

Cele mai noi date relevă faptul că, în prezent, activitatea seismică în zona Galați s-a redus semnificativ, frecvența de producere și magnitudinile scăzând din data de 11 octombrie 2013.

Loading

Comments

comments