Raport ASF: Astra Asigurări nu ar putea onora polițele în cazul unei catastrofe naturale

astasigPotrivit unui raport intern al Autorității de Supraveghere Financiară accesat de MediafaxAstra Asigurări este suspectată că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei.

ASF apreciază că există un risc mare ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuințe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune în raport.

De asemenea, se menționează că societatea avea la sfârșitul lunii noiembrie un număr de 74.000 de dosare de daună avizate și nelichidate, adică neplătite.

Cu doar câteva zile înainte de înființarea ASF, în aprilie 2013, fosta instituție de supraveghere, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, a cerut companiei Astra să implementeze până la finele anului trecut un plan de măsuri, pe care societatea nu l-ar fi dus la îndeplinire, potrivit unor surse din ASF.

Raportul ASF amintește că Astra Asigurări este cel mai mare asigurător din piață, iar falimentul ar pune în pericol chiar societăți de stat. Printre companiile asigurate de Astra, ASF enumeră Aeroportul Henri Coandă, flota Tarom, Blue Air, aeroporturile din Timișoara și Constanța, Romaero, Autoritatea Aeronautică Română, flota Poștei Române, flota maritimă a Group Grimaldi.

Premierul Victor Ponta a mers, joi seară, la sediul Băncii Naționale a României, unde a avut o discuție cu reprezentanții BNR, inclusiv cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu și prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, cu conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), ministrul Finanțelor Daniel Chițoiu și ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, precum și alți reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în zona financiar-bancară, surse guvernamentale precizând că unul dintre subiecte a fost situația Astra Asigurări, cea mai mare societate de asigurări din piață.

Ponta ar fi opinat că, dacă există indicii de infracțiune, se impune sesizarea Parchetului, au relatat surse prezente la discuție.

Solicitat joi seara de MEDIAFAX să comenteze informația referitoare la discuțiile de la BNR pe tema Astra, premierul nu a răspuns până în prezent.

Vineri, televiziunea România TV, deținută de deputatul PSD Sebastian Ghiță, a relatat că ASF și Banca Națională cer sesizarea DNA pentru nereguli descoperite la societatea de asigurări Astra, care riscă intrarea în faliment.

Însă, într-un comunicat ulterior, ASF precizează că nu a sesizat DNA, insistând că raportul prezentat de Mediafax nu este finalizat, iar „afirmațiile publicate de Romania TV sunt mincinoase și lipsite de responsabilitate”.

Loading

Comments

comments