Rămășițele unuia dintre întemeietorii Bisericii Greco-Catolice Române – deshumate

1. EP. ATANASIE ANGHEL (Portret)

Portretul episcopului Atanasie Anghel

2. EP. ATANASIE ANGHEL (Bust)

Bustul episcopului Atanasie Anghel aflat în biserica greco-catolică din localitatea Șișești, jud. Maramureș

3. MORMÂNTUL EP. AT. ANGHEL (Foto sept. 2013)

Mormântul episcopului Atanasie Anghel din Alba Iulia

Rămășițele episcopului Atanasie Anghel, unul dintre întemeietorii Bisericii Greco-Catolice Române, vor fi dezhumate din curtea bisericii ortodoxe Sfânta Treime din Alba Iulia. Rămășițele înaltului prelat vor fi apoi transportate la Blaj, depuse pentru câteva zile în Catedrala Mitropolitană Greco-Catolică, după care vor fi reînhumate în capela episcopală.

După cum ne-a explicat Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, operațiunea este necesară, întrucât, în prezent, mormântul episcopului este în paragină, iar Biserica Ortodoxă nu le permite greco-catolicilor accesul la mormânt, pentru a-l putea îngriji.

Dezhumarea va fi realizată miercuri, 2 octombrie, de Gheorghe Petrov, alături de care se vor afla Gabriel Rustoiu, director general al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Paul Scrobotă, directorul Muzeului de Istorie din Aiud și Horațiu Groza de la Muzeul de Istorie din Turda.

Conform informțiilor furnizate de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Atanasie Anghel s-a născut în satul Bobâlna din județul Hunedoara unde tatăl său, Ioan Popa, era preot. Familia sa făcea parte din categoria micii nobilimi ardelene, părintele său fiind nobil de Ciugud. A fost hirotonit preot în vremea păstoriei lui Varlaam, care a fost mitropolit al românilor din Ardeal între anii 1685 și 1692. La intrarea în cinul călugăresc a primit numele de Atanasie. Nu se cunoaște anul nașterii sale, însă pe baza unor informații documentare cu privire la data sfințirii sale ca preot, se poate presupune că în anul 1697 Atanasie ar fi fost deja în vârstă de vreo 30 de ani.

Atanasie Anghel a fost ales mitropolit al românilor din Transilvania în toamna anului 1697, după moartea mitropolitului Teofil Seremi, care a ocupat scaunul vlădicesc de la Alba Iulia în perioada 1692-1697. În 22 ianuarie 1698 Atanasie este sfințit la București de către mitropolitul Țării Românești, Teodosie, în prezența patriarhului Dositei al Ierusalimului. Atanasie Anghel a fost ierarhul care a desăvârșit unirea religioasă a unei mari părți a românilor din Transilvania cu Biserica Romei, proces care a început sub predecesorul său, Teofil Seremi. Ca urmare a acestui fapt, Atanasie Anghel este considerat ca fiind cel care a pus bazele Bisericii Române Unite cu Roma sau a Bisericii Greco-Catolice, el fiind introdus oficial în funcția de episcop unit printr-o ceremonie desfășurată la Alba Iulia în 25 iunie 1701. Această instituție bisericească a reprezentat încă de la înființare un factor important în dezvoltarea culturii și educației române moderne, fiind considerată una dintre cele două biserici naționale românești.

Atanasie Anghel a murit de boală la 19 august 1713 în reședința episcopală din Alba Iulia și a fost înmormântat după tipicul prescris pentru arhierei în Biserica Orientală. Se cunoaște că trupul său a fost înhumat în una dintre cele două biserici care existau atunci la sediul fostei Mitropolii Ortodoxe din Alba Iulia, devenită între timp Episcopie Greco-Catolică. Fostul complex edilitar mitropolitan a fost demolat cândva în intervalul de timp cuprins între aprilie 1714 și octombrie 1715, odată cu majoritatea clădirilor orașului care se aflau în afara zidurilor vechii cetăți medievale. Acest lucru s-a impus deoarece pe locul astfel eliberat s-a construit fortificația bastionară ridicată de către autoritățile habsburgice în perioada 1715-1738. Drept despăgubire pentru edificiile pierdute, Episcopia Greco-Catolică a primit în compensație un teren în cartierul Maieri și o sumă de bani pentru a se construi o nouă biserică. Lucrările la acest lăcaș de cult au fost începute în vara lui 1714 și au fost terminate în cursul anului următor. Atunci au fost transferate și rămășițele pământești ale răposatului episcop Atanasie Anghel, care au fost reînhumate în apropierea noii biserici românești ridicate în Maierii Bălgradului.

Loading

Comments

comments