Putin: Evenimentele din Crimeea au fost un examen. Druc: Rusia va invada Ucraina în următoarele zile

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru

Președintele rus, Vladimir Putin, a subliniat vineri că rolul jucat de militarii ruși în Crimeea a demonstrat “noile capacități” ale armatei: “Evenimentele din Crimeea au fost un examen. Ele au demonstrat noile capacități ale forțelor noastre armate și moralul solid al oamenilor”, a declarat președintele rus, confirmând implicit participarea militarilor ruși la preluarea controlului peninsulei ucrainene, informează Mediafax.

El a mulțumit “comandamentului și personalului Flotei Mării Negre, precum și altor unități mobilizate în Crimeea pentru reținerea și curajul de care au dat dovadă”, în cadrul unei ceremonii televizate de înmânare a unor decorații la Kremlin.

Profesionalismul militarilor ruși “a permis evitarea provocărilor și împiedicarea vărsării de sânge, garantarea condițiilor unui referendum liber și pașnic”, a adăugat Putin.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, cere Rusiei să își retragă trupele pe care le-a mobilizat de-a lungul frontierei sale cu Ucraina și să negocieze cu comunitatea internațională.

“Este posibil ca (rușii) să încerce să intimideze Ucraina, dar este la fel de posibil să aibă alte proiecte”, prin trimiterea militarilor la frontieră, a declarat Obama într-un interviu acordat postului american de televiziune CBS.

Președintele Consiliul ucrainean de Securitate Națională, Andrei Parubi, a afirmat, joi, că 100.000 de soldați ruși au fost mobilizați în apropiere de frontiera Ucrainei.

Fostul premier al Republicii Moldova, invitat la ediția specială de azi a „Dezbaterilor Historia”, de pe adevărul.ro, este de părere că războiul din Ucraina e iminent: „Dacă Rusia nu atacă Ucraina în zilele următoare, pierde un moment oportun. A fost asasinat unul din liderii dreptei. Teza rusească e că în Ucraina e destabilizare – «ăștia vin la putere și se iscă războiul civil, așa că noi trebuie să intervenim să facm pace». Și vor spune că au eliberat Kievul de bandiți și de fasciști. Așa că urmăriți evenimentele, că s-ar putea întâmpla ceva în zilele următoare”, afirmă Druc, adăugând că Putin ar fi fost într-o situație fără ieșire: “Gândiți-vă la Putin! Dacă nu ar fi intrat în Crimeea, ar fi fost dat jos. Și acum există un curent în Rusia care face presiuni asupra lui să continue.”

Loading

Comments

comments