Proiectul minier Roșia Montană este în atenția Comisiei Europene

Exploatarea de cupru de la Rosia Poieni. Foto: Stringer/Select News

Exploatarea de cupru de la Rosia Poieni. Foto: Stringer/Select News

Comisia Europeană (CE) urmărește îndeaproape proiectul minier Roșia Montană, dar până în prezent nu a existat o încălcare a legislației UE, a declarat joi, pentru Agerpres, Joe Hennon, purtătorul de cuvânt al comisarului european de mediu, Janez Potocnik.

Întrebat de corespondentul AGERPRES despre scrisoarea primită marți de comisarul Potocnik de la eurodeputați Eirk Banki, FIDESZ, Laszlo Tokes, independent afiliat PPE, și Csaba Sogor, UDMR, prin care oficialului european i se solicită ‘informații în privința planurilor de acțiune ale CE în răspuns la evoluțiile din România, care intenționează să accelereze autorizarea unui proiect minier care va utiliza tehnologia prin cianurare, ce reprezintă un mare risc pentru mediu’, Joe Hennon a răspuns că, ‘până în prezent, nu a existat o încălcare a legislației UE, dar urmărim acest proiect îndeaproape’.

‘Implementarea adecvată a Directivei UE privind deșeurile miniere va minimiza riscurile pentru sănătatea publică și mediu pe care le presupun activitățile miniere care necesită utilizarea cianurilor’, a mai precizat Joe Hennon.

În ceea ce privește explicațiile solicitate de cei trei eurodeputați pentru lipsa de acțiune a CE în domeniul legiferării interzicerii complete a utilizării tehnologiei de cianurare în industria mineritului, în contextul în care Parlamentul European a adoptat în mai 2010 cu o largă majoritate o rezoluție care solicita o decizie în acest sens până la sfârșitul lui 2011, purtătorul de cuvânt al comisarului european de mediu afirmă că, ‘date fiind prevederile foarte stricte ale Directivei UE privind deșeurile miniere și absența de alternative adecvate, conform cunoștințelor actuale, pentru cianurare în extracția aurului, o interdicție generală a cianurilor în minerit nu pare indicată’.

Nu în ultimul rând, menționează Joe Hennon, ‘este importantă creșterea ratei de reciclare a produselor conținând metale prețioase în UE, întrucât acest lucru poate reduce dependența de mineritul aurului în UE și va contribui la o creștere a eficienței resurselor’.

Unul dintre semnatarii scrisorii trimise marți comisarului european de mediu, Csaba Sogor, a declarat miercuri pentru AGERPRES că speră în implicarea oficialului european în acest dosar, deși Potocnik a afirmat anterior că respectiva chestiune e de competență națională.

‘Încercăm să-l convingem pe comisarul /european pentru mediu Janez/ Potocnik să se implice în vreun fel. Bineînțeles, a mai răspuns cândva după rezoluția din 2010 că această chestiune e de competență națională, dar aici sunt câteva lucruri care cred că implică și CE, de exemplu schimbarea albiei unei ape și această lege pe care parlamentul vrea s-o voteze în ceea ce privește dreptul de a naționaliza proprietate privată în favoarea unei companii. Nu ai cum să favorizezi o firmă privată prin naționalizare.

Când UE ne-a cerut să restituim bunurile confiscate pe vremea comunismului, și acesta a fost un acquis comunitar, a trebuit să îndeplinim niște norme, acum vrem să renaționalizăm. Aici poate să intervină CE, noi nu am scris aceste puncte în scrisoare, dar ține de competența comisarului sau a CE să se informeze și să se implice dacă așa crede’, a declarat Sogor.

Loading

Comments

comments