Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Foto: Oana Pavelescu

Foto: Oana Pavelescu

Gerul va fi prezent la nivelul întregii țări după data de 11 ianuarie, când minimele termice vor coborî sub pragul de îngheț, până spre minus 10 grade Celsius în Maramureș, dar și în zona montană, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie , valabilă pentru perioada 6-19 ianuarie 2014.

Ninsorile vor fi în general slabe și își vor face apariția în majoritatea regiunilor începând din 10 ianuarie.

Conform meteorologilor, în Banat, în intervalul 6-14 ianuarie, temperatura aerului va avea o tendință de scădere, mai accentuată după data de 10 ianuarie. Astfel, în data de 14 ianuarie maximele se vor situa, în medie, în jurul valorii de două grade Celsius. Ulterior, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, regimul termic nu va mai avea oscilații importante. Temperaturile minime se mențin pozitive în cea mai mare parte a regiunii până spre sfârșitul primei săptămâni, apoi vor coborî sub pragul de îngheț, până în jurul valorii de minus 6 grade. Șansele de precipitații cresc în 10-12 ianuarie, când va ploua slab, apoi vor fi mai ales ninsori, de asemenea, slabe.

În Crișana, în prima săptămână din interval, deși temperatura aerului va fi în scădere, maximele se vor menține mai ridicate decât mediile climatologice specifice datei, în special în primele zile. În cea de-a doua săptămână însă, valorile medii ale temperaturilor maxime vor fi de zero până la două grade Celsius și se vor apropia de normalul perioadei. Minimele nocturne vor fi peste zero grade Celsius până în dimineața zilei de 11 ianuarie, apoi vor deveni negative, cu valori medii, în nopțile cele mai reci, în jur de minus 6 grade Celsius. Condițiile de precipitații cresc începând cu data de 10 ianuarie, dar acestea vor fi slabe. La început va ploua, după care va ninge, relevă prognoza ANM.

În Transilvania, deși vremea se va răci ușor și treptat până în data de 12 ianuarie, în cea mai mare parte a regiunii vor predomina temperaturile maxime pozitive (cu o medie de 6 grade în 10 ianuarie). Din 13 ianuarie, mediile temperaturilor diurne vor fi ușor negative, dar apropiate de mediile climatologice specifice celei de a doua decade a lunii ianuarie. Valorile minime de temperatură vor fi și tot mai coborâte, iar după data de 13 ianuarie nopțile vor fi geroase, cu o medie a temperaturilor minime în jurul valorii de minus 10 grade Celsius. Probabilitatea de precipitații va fi redusă în perioada 6 – 9 ianuarie. Începând cu 10 ianuarie, trecător, vor fi precipitații slabe, la început sub formă de ploaie, apoi ninsoare.

În Maramureș, în perioada 6 – 13 ianuarie, temperatura aerului va scădea treptat, de la valori maxime medii de 8-9 grade în primele zile, până la minus două și zero grade, luni, 13 ianuarie. După această dată, maximele vor rămâne sub pragul de zero grade Celsius. Valorile medii ale temperaturilor minime se vor situa sub nivelul de îngheț, din data de 12 ianuarie, și nu este exclus să fie și câteva nopți geroase, cu temperaturi în jur de minus 10 grade Celsius. Până în jurul datei de 9 ianuarie probabilitatea de precipitații va fi redusă, apoi trecător vor fi precipitații slabe, la început sub formă de ploaie.

În Moldova, până pe data de 11 ianuarie, vremea se va menține caldă pentru începutul lunii ianuarie, în cea mai mare parte a regiunii. În acest interval, media regională a temperaturilor maxime va fi de 6 grade Celsius, în timp ce valorile minime se vor situa în jurul valorii de zero grade. În a doua săptămână, vremea se va răci, astfel că valorile termice se vor apropia de mediile caracteristice perioadei, respectiv maxime în jur de zero grade și minime între minus 7 și minus 5 grade Celsius. În 10 și 11 ianuarie sunt posibile ploi slabe, apoi temporar va ninge, cel mai probabil slab.

În Dobrogea, în prima săptămână a intervalului, caracteristica de vreme caldă se menține. De la o medie regională de 9 grade în prima zi, maximele vor scădea cu aproximativ 3 grade, urmând să înregistreze o creștere în intervalul 10-12 ianuarie spre o medie de 8-9 grade. Valorile minime vor fi, în general, pozitive și se vor situa în jurul valorii de două grade. După data de 13 ianuarie, scăderea de temperatură anticipată va aduce regimul termic în apropierea mediilor climatologice, adică maxime în medie între 1 și 3 grade, și minime între minus 4 și minus 2 grade. Până pe data de 13 ianuarie, șansele de precipitații se mențin reduse. O probabilitate mai ridicată de apariție a precipitațiilor, mai ales ninsori slabe, va fi între 13 și 17 ianuarie.

Până pe 12 ianuarie, în Muntenia, vremea rămâne mai caldă decât în mod obișnuit, când valorile diurne ale temperaturii vor fi în medie de 6-8 grade, iar în cursul nopților se vor înregistra în jur de zero grade. După data de 13 ianuarie este estimată o scădere apreciabilă a temperaturii, spre valori medii ale maximelor în jurul a zero grade și minime ce se vor situa între minus 6 și minus 4 grade, ceea ce reprezintă un regim termic normal pentru jumătatea lunii ianuarie. Probabilitatea de precipitații, mai ales ninsori slabe, va crește în intervalul 13-17 ianuarie.

În Oltenia, până la finele acestei săptămâni, temperatura se va menține peste mediile climatologice. Media regională a valorilor maxime va fi de 7-8 grade, iar a minimelor în jurul a zero grade. În a doua săptămână a intervalului este anticipată o răcire a vremii, astfel că la nivelul regiunii se vor înregistra în medie maxime de două grade Celsius, iar minimele termice vor fi în medie între minus 6 și minus 4 grade, reprezentând valori apropiate de cele normale pentru această perioadă. Precipitații slabe, mai ales sub formă de ninsoare, vor fi prezente după data de 13 ianuarie.

La munte, vremea se va menține deosebit de caldă până pe data de 10 ianuarie, cu medii ale temperaturilor maxime de peste 6 grade și ale minimelor în jurul a zero grade. După această dată, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată. Astfel, valorile termice diurne vor scădea spre minus 6 grade, în 13 și 14 ianuarie, pentru ca ulterior să crească cu aproximativ două grade, până la sfârșitul intervalului. Media minimelor nocturne va scădea semnificativ, iar în cele mai reci nopți această medie va fi cuprinsă între minus 12 și minus 10 grade. Începând cu data de 10 ianuarie crește probabilitatea de apariție a precipitațiilor în general slabe, la început sub formă de ploaie, apoi ninsori.

Loading

Comments

comments