Prognoza meteo pentru perioada 27 ianuarie – 9 februarie

viscolPrognoza Administrației Naționale de Meteorologie, valabilă în intervalul 27 ianuarie – 9 februarie 2014, arată că probabilitatea de precipitații va rămâne ridicată atât în această săptămână, cât și după 1-2 februarie.

Conform meteorologilor, în Banat, până pe 2 februarie temperaturile vor marca o creștere treptată, astfel încât maximele diurne ajung până la 4 grade. Între 2 și 5 februarie, valorile termice maxime scad cu aproximativ două grade Celsius, iar apoi vremea se va încălzi ușor și treptat, urmând ca, la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, să se atingă medii termice de 5 – 6 grade la amiază. În ceea ce privește evoluția minimelor nocturne, acestea vor crește de la minus 9 grade până spre zero grade, în intervalul 27 ianuarie – 2 februarie, apoi vor marca o scădere ușoară și se vor menține între minus 4 și minus 2 grade până la sfârșitul intervalului de prognoză. În jurul datei de 29 ianuarie, vor fi ninsori pe arii extinse, dar nu foarte importante cantitativ, apoi probabilitatea pentru precipitații mixte va fi mai ridicată între 1 și 4 februarie.

În Crișana, în prima săptămână, valorile termice maxime vor fi în creștere, de la medii de minus 3 grade, ziua, și minus 7 grade noaptea, spre 5 grade și, respectiv, minus 1 grad, pe 2 – 3 februarie. În următoarele zile, temperaturile vor scădea cu aproximativ 3 grade Celsius, pentru ca, după data de 6 februarie și până la sfârșitul intervalului de prognoză, o încălzire ușoară și treptată să aducă regimul termic spre valori medii apropiate celor caracteristice primei decade a lunii februarie. La sfârșitul celei de-a doua săptămâni, vor fi din nou, în medie, temperaturi maxime de 5 – 6 grade și minime de minus 1 grad. Va ninge, în general slab cantitativ, pe 29 ianuarie, după care probabilitatea pentru precipitații, cel mai probabil mixte, va fi mai mare între 1 și 4 februarie și, din nou, pe 8 februarie.

În Transilvania, până spre sfârșitul primei săptămâni, vremea rămâne rece, cu medii ale temperaturilor minime între minus 10 și minus 8 grade și ale maximelor de minus 5 până la minus 4 grade. Pe 1 și 2 februarie regimul termic va marca o creștere de aproximativ 7 grade Celsius, temperaturile apropiindu-se de mediile multianuale specifice perioadei din an. A doua săptămână de prognoză va debuta cu o tendință de ușoară răcire, valorile termice vor scădea cu 2 – 3 grade până la jumătatea săptămânii, pentru ca la sfârșitul intervalului de prognoză să se revină la un regim termic diurn normal pentru prima decadă a lunii februarie, cu maxime, în medie, de două grade Celsius. Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată pe 29 ianuarie, când acestea vor fi sub formă de ninsoare, apoi între 1 și 4 februarie, când, trecător, pot fi și lapovițe sau ploi.

În Maramureș, până duminică, 2 februarie, temperaturile maxime vor crește cu aproximativ 7 grade Celsius, ajungând la valori medii de 3 – 4 grade. Și tot la sfârșitul primei săptămâni de prognoză, minimele nocturne, în creștere după 31 ianuarie, vor atinge valori medii de minus 3 – minus 2 grade. În primele zile din cea de-a doua săptămână, regimul termic va scădea ușor, temperaturile nocturne vor coborî spre medii de minus 6 – minus 4 grade, apropiate de normele perioadei, iar maximele vor scădea spre zero grade Celsius. Ulterior, până la sfârșitul săptămânii, regimul termic nocturn va rămâne relativ constant, în timp ce mediile diurne vor urca din nou spre 3 – 4 grade. Va ninge, în general slab cantitativ, pe 29 ianuarie, iar precipitațiile, posibil mixte, vor fi prezente între 1 și 4 februarie și, din nou, pe 8 februarie.

În Moldova, în prima săptămână vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopților și dimineților. În primele zile media valorilor maxime va fi de minus 8 – minus 7 grade, iar a minimelor de minus 10 – minus 12 grade, pentru ca, în jurul datei de 31 ianuarie, regimul termic să mai scadă cu aproximativ 4 grade. Abia pe 1 și 2 februarie temperatura aerului va marca o creștere semnificativă, temperaturile diurne vor atinge medii de minus 3 – minus 2 grade, iar cele nocturne vor urca spre minus 4 grade. În cea de-a doua săptămână de prognoză, regimul termic va avea o scădere ușoară la început, însă spre weekend vremea se va încălzi din nou, atingându-se medii termice de minus 6 grade, noaptea, și 2 grade ziua. Probabilitatea de ninsoare va fi mai mare pe 27 și 29 ianuarie, precum și între 1 și 3 februarie, când va ninge în general slab cantitativ.

În Dobrogea, în primele zile ale prognozei, maximele diurne vor avea variații între valori medii între -7 și 0 grade, iar minimele nocturne se vor menține relativ constante în jurul unei medii de -8 grade. După data de 30 ianuarie, regimul termic va marca o creștere, astfel încât pe 2-3 februarie vor fi temperaturi de aproximativ 4 grade, ziua, și zero grade noaptea, apropiate de cele normale climatologic pentru aceasta dată. În a doua săptămână va avea loc o răcire cu 5 – 6 grade, iar către finalul intervalului de prognoza temperaturile vor crește din nou. Vor fi ninsori pe arii extinse pe 27 și 29 ianuarie, iar în intervalul 2 – 4 februarie vor fi precipitații mixte, în general slabe cantitativ.

În Muntenia, până pe 31 ianuarie, regimul termic va fi caracterizat prin variații de temperatură între medii de minus 4 și minus 8 grade ziua și între minus 8 și minus 12 grade noaptea. Între 1 și 3 februarie vremea se va încălzi până la maxime de 1-2 grade și minime de minus 2 grade, apropiate de normele climatologice. Va urma o ușoară răcire, cu aproximativ 5 grade, până la jumătatea celei de-a doua săptămâni de prognoză și, abia spre finalul intervalului, temperaturile vor crește din nou, spre maxime de 3 grade și minime de minus 5 grade Celsius. Va ninge pe arii restrânse și slab cantitativ pe 27 și 28 ianuarie, iar pe 29 ianuarie ninsorile se vor intensifica și se vor extinde ca arie. În intervalul 1-4 februarie, precipitațiile vor fi mixte.

În Oltenia, în primele trei zile, va fi cu mult mai rece decât în mod normal la această dată, și abia între 31 ianuarie și 3 februarie temperaturile vor crește de la minus 5 grade la un grad Celsius la valorile maxime și de la minus 9 până la minus 1 grad, la valorile minime nocturne. Ulterior, vremea se va răci din nou, iar temperaturile nocturne vor scădea, în medie, cu 6 grade, în timp ce maximele diurne se vor menține în jurul unei valori medii de zero grade Celsius. O ușoară tendință de creștere, cu până la două grade, se va manifesta abia la sfârșitul intervalului de prognoză. Va ninge în jurul datei de 29 ianuarie, iar între 1 și 4 februarie va crește probabilitatea pentru precipitații mixte, de asemenea pe arii extinse.

La munte, până spre sfârșitul primei săptămâni, regimul termic se va menține relativ constant, cu medii de minus 6 – minus 4 grade ale temperaturilor maxime și de minus 12 – minus 10 grade ale celor minime. După 31 ianuarie, vremea se va încălzi ușor, spre valori medii cu aproximativ 6 grade mai ridicate pe 2 – 3 februarie. A doua săptămână de prognoză va fi caracterizată prin temperaturi maxime între minus 4 și zero grade și minime între minus 10 și minus 7 grade, cu cele mai scăzute valori la mijloc de săptămână. Va ninge pe 29 ianuarie și, din nou, în intervalul 1 – 4 februarie. În rest, probabilitatea pentru precipitații va fi redusă.

Loading

Comments

comments