Prognoza meteo până la sfârșitul lunii Octombrie

Foto: Oana Pavelescu

Foto: Oana Pavelescu

Meteorologii prognozează, pentru următoarele două săptămâni, o vreme în general plăcută pentru finele lunii octombrie, valorile medii diurne urmând să ajungă la 24 de grade Celsius, în prima săptămână a intervalului, în majoritatea regiunilor, după care vor scădea până la 10 grade Celsius, în zona montană, la începutul lunii noiembrie.

Potrivit estimărilor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabile pentru intervalul 21 octombrie – 3 noiembrie 2013, în zona Banatului, valorile termice diurne vor crește în primele zile ale intervalului până la medii de 24 de grade, pe 23 octombrie, după care vor scădea ușor, spre 20 de grade în data de 27 octombrie, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. Tendința de scădere ușoară și treptată a temperaturilor maxime va continua și în cea de-a doua săptămână, când valorile vor coborî de la medii de 18 grade până la 16 grade Celsius. Minimele termice vor fi mai ridicate decât în mod normal pe tot parcursul intervalului și se vor situa între 8 și 12 grade, mai puțin în ultimele nopți când vor coborî spre medii de 6 grade. Probabilitatea de ploi, slabe cantitativ, va fi mai ridicată între 27 octombrie și 3 noiembrie.

În regiunea Crișanei, vremea va fi caldă în prima săptămână a intervalului, când maximele termice vor fi cuprinse, în medie, între 20 și 24 de grade Celsius, cu cele mai ridicate valori pe 23 octombrie. Apoi, temperaturile diurne vor scădea treptat și se vor apropia de medii de 15 grade în ultima zi, caracterizând un regim termic apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului. Valorile nocturne se vor situa, în medie, între 8 și 12 grade, mai puțin în ultimele nopți, când vor coborî până în jurul a 6 grade. Apariția ploilor, pe arii restrânse și slabe cantitativ, va fi mai mare în zilele de 21 și 22 octombrie și, din nou, între 27 octombrie și 3 noiembrie.

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, valorile termice diurne vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obișnuit în prima săptămână, când se vor situa, în medie, în jurul a 20 de grade. Ulterior, din data de 27 octombrie, acestea vor scădea treptat, până la medii apropiate de cele normale, de aproximativ 13 grade, în ultima zi a intervalului. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în medie, între 7 și 9 grade în intervalul 22-25 octombrie, iar în celelalte nopți se vor situa în jurul a 4 grade Celsius. Probabilitatea pentru ploi slabe va crește după data de 27 octombrie.

În zona Maramureșului, temperaturile maxime vor crește de la o zi la alta în prima parte a intervalului de prognoză, până la medii în jurul a 20 de grade în perioada 23-26 octombrie, când vor caracteriza o vreme caldă pentru această dată. Începând din 27 octombrie, temperaturile maxime vor scădea treptat, până la aproximativ 14 grade, în ultima zi. Minimele termice vor fi cuprinse, în medie, între 6 și 10 grade, cu cele mai ridicate valori în nopțile din intervalul 22-25 octombrie. Va ploua slab în zilele de 21 și 22 octombrie, dar și pe parcursul celei de-a doua săptămâni.

În Moldova, în primele două zile ale intervalului, vremea va fi caldă, cu maxime termice care vor atinge, în medie, 20 de grade Celsius, apoi valorile diurne vor scădea spre 14-16 grade Celsius. Răcirea vremii va continua, astfel încât, în zilele de 2 și 3 noiembrie, temperaturile maxime vor ajunge la valori medii de 12 grade, comparabile cu normele climatologice ale perioadei. Minimele termice vor fi cuprinse, în medie, între 6 și 10 grade, cu cele mai ridicate valori în nopțile din intervalul 22-25 octombrie.
Vor fi condiții ca trecător să plouă slab în zilele de 23 și 24 octombrie, precum și în intervalul 27 octombrie-3 noiembrie.

Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, vremea va fi caldă la începutul intervalului de prognoză, apoi se va răci, iar mediile
temperaturilor maxime vor scădea de la medii în jurul a 19-20 de grade în primele zile, spre aproximativ 13 grade, între 24 și 26 octombrie. Va urma o ușoară încălzire, cu 2-3 grade, în medie, pentru ca la începutul lunii noiembrie o nouă scădere a regimului termic să readucă maximele diurne la valori normale pentru această dată, de aproximativ 13-14 grade Celsius. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în medie, între 7 și 11 grade pe tot parcursul intervalului de prognoză. Este posibil să plouă, slab cantitativ și pe arii restrânse, în jurul datei de 24 octombrie, precum și în perioada 28 octombrie-3 noiembrie.

În zona Munteniei, în primele trei zile ale intervalului maximele termice, vor fi cuprinse, în medie, între 20 și 22 de grade Celsius și vor caracteriza o vreme caldă pentru ultima decadă a lunii octombrie. Apoi, valorile diurne vor scădea, spre 16-17 grade în intervalul 24-31 octombrie, iar în primele zile din luna noiembrie regimul termic va marca o nouă scădere, maximele medii diurne, de aproximativ 14 grade, devenind normale pentru această perioadă a anului. Temperaturile minime vor fi relativ staționare, în jurul unei valori medii de 6 grade, cu excepția intervalului 22-25 octombrie, când nu vor scădea sub 8-10 grade. Probabilitatea de precipitații va fi scăzută în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, iar ploi slabe, pe arii restrânse, se pot semnala în jurul datei de 23 octombrie și, din nou, după 28 octombrie.

În Oltenia, vremea va fi caldă în primele trei zile ale perioadei de prognoză, când valorile termice diurne vor atinge, în medie, între 22 de grade. Mediile temperaturilor minime vor fi, ulterior, de 6-7 grade, exceptând nopțile din intervalul 22-25 octombrie, când nu vor coborî sub 9-10 grade. În zilele de 23 și 24 octombrie, precum și după data de 28 octombrie, vor fi posibile ploi slabe cantitativ, pe arii restrânse.

La munte, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit pe tot parcursul intervalului. Astfel, mediile temperaturilor maxime se vor situa în jurul a 13-14 grade în prima săptămână și vor fi de 8-10 grade, în a doua parte a intervalului analizat. De asemenea, valorile nocturne vor fi pozitive, în medie, între 2 și 6 grade Celsius. Vor fi condiții ca, trecător și izolat, să plouă slab în zilele de 23 și 24 octombrie, precum și după data de 27 octombrie.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 21 octombrie – 3 noiembrie 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

Loading

Comments

comments