Principalele cauze de mortalității în lume sunt legate de alimentația nesănătoasă

Alimentația nesănătoasă este cunoscută deja pentru consecințele grave pe care le aduce asupra calității și duratei vieții, a fost ideea evidențiată vineri în cadrul simpozionului ‘Nutriție, Sănătate, Longevitate’.

Potrivit celor mai recente date emise de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentația nesănătoasă: 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentație incorectă și dezechilibrată, se arată în informarea de presă remisă de organizatori.

Simpozionul ‘Nutriție, Sănătate, Longevitate’ a cuprins prezentări interactive cu privire la rolul nutriției echilibrate în menținerea sănătății organismului. Astfel, teme precum piramida alimentară, prevenția principalelor boli cronice cauzate de o alimentație nesănătoasă și provocările nutriției au fost abordate în cadrul întâlnirii.

“Alimentația sănătoasă este o provocare în ziua de astăzi. Aflându-se în fața unei plaje imense de produse alimentare, mulți oameni nu știu ce să aleagă ca să le fie benefic pentru sănătate. Din păcate, mulți sunt cei care încă nu cunosc regulile de bază ale unui stil alimentar sănătos, de aceea este foarte important rolul specialistului în nutriție”, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

Prof.dr Gabriela Radulian, șef secție Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice”, a vorbit despre “Prevenirea bolilor cronice legate de alimentație și creșterea calității vieții”.

“Din păcate, lipsa unei educații nutriționale determină apariția unor dezechilibre care pot genera apariția unor patologii diverse. Un program de nutriție individualizat și echilibrat include prezența tuturor grupelor alimentare, consumate cu moderație și variație. Este extrem de important să cunoaștem ce înseamnă un aport alimentar optim din punct de vedere nutrițional. Rolul acestei întâlniri este tocmai acela de a discuta principiile alimentației echilibrate și de a stabili direcțiile de promovare a nutriției sănătoase și a creșterii longevității”, a arătat ea.

Conf. dr. Gabriela Roman a evidențiat că o ” alimentație sănătoasă nu presupune să renunți la toate plăcerile culinare, ci înseamnă să alegi dintre toate alimentele pe acelea care sunt benefice organismului”.

Prof. dr. Mariana Graur a explicat ce înseamnă ,,Piramida alimentației sănătoase’. “Pentru ca alimentația să fie sănătoasă, este foarte important să cunoaștem grupurile de produse care formează piramida alimentară și să știm în ce proporții trebuie consumate”, a punctat medicul.

‘Nutriție, Sănătate, Longevitate’, întâlnire de top a nutriționiștilor, a fost o inițiativă a prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, evenimentul fiind coordonat științific de Asociația pentru Studiul Obezității și de Societatea de Nutriție din România. AGERPRES

Loading

Comments

comments