Prin retragerea din Acordul de la Paris, Trump și-a pus în cap întreaga lume

Președintele american, Donald Trump, a anunțat, joi, de la Casa Albă, ieșirea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice. În felul acesta, își îndeplinește una dintre promisiunile din campania electorală. În discursul prilejuit de acest anunț, Trump a criticat acordul ca fiind unul defavorabil SUA și muncitorilor americani, despre care a spus că „îi iubește”. Pe de altă parte, liderul american a anunțat că începe tratative pentru a reintroduce SUA fie în Acordul de la Paris, fie într-o altă înțelegere referitoare la climă, dar care să fie în termeni „echitabili”. Trump pretinde că Acordul de la Paris avantajează China și India.

Decizia SUA, care survine exact în ziua în care România a ratificat Acordul de la Paris, a stârnit un val de critici și de proteste, atât pe plan național, cât și internațional.

Predecesorul lui Trump, democratul Barack Obama, care a semnat Acordul de la Paris la sfârșitul anului 2015, alături de lideri ai altor 187 de țări, și-a exprimat regretul, dar a îndemnat „statele, orașele și întreprinderile americane” să facă mai mult pentru a proteja planeta, comportându-se ca și când SUA ar fi, în continuare, parte a Acordului.

Contracandidata lui Donald Trump în alegerile de anul trecut e mai dură decât Obama: „E o greșeală istorică. Retragerea din Acordul de la Paris desconsideră muncitorii și familiile americane”, a scris fostul secretar de stat, Hillary Clinton pe contul său de Twitter”.

Un protest ad-hoc, la care au participat sute de activiști de mediu, reprezentanți ai unor organizații religioase, oameni politici și cetățeni neafiliați, s-a desfășurat în fața Casei Albe.

Trump și-a anunțat decizia și în discuții directe cu lideri ai altor puteri semnatare a Acordului de la Paris, dar aceștia nu s-au purtat cu mănuși, după anunțul public, chiar dacă liderul de la Casa Albă s-a angajat ca, în timpul guvernării sale, țara sa să fie „cea mai curată și mai respectuoasă de pe Pământ cu mediul înconjurător”.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a calificat decizia lui Trump ca „profund greșită”.  Cancelarul german, Angela Merkel, „regretă” decizia, iar ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, consideră că aceasta „va dăuna lumii întregi”. Premierul belgian, Charles Michel, e mai dur și spune că decizia este efectiv „iresponsabilă”. Prim-ministrul canadian Justin Trudeau și-a exprimat „profunda dezamăgire” și „decepția” chiar în discuția cu Trump, iar acest fapt a fost anunțat ulterior. Până și admiratorul european al lui Trump, premierul ungar Viktor Orban, s-a declarat „șocat” de această situație. „Schimbarea climatică este o realitate, este o amenințare și este de natură globală, ceea ce presupune acțiuni la nivel global. Decizia președintelui SUA vine în contradicție cu toate aceste lucruri”, a comentat Orban, la postul public de radio maghiar Kossuth.

Critici nu s-au auzit și dinspre Cotroceni – fapt lesne de înțeles, din moment ce președintele Klaus Iohannis va efectua o vizită în SUA, în perioada 4-9 iunie, urmând să aibă o întrevedere oficială, la Casa Albă, cu Donald Trump.

China și Rusia au anunțat că rămân în Acord, chiar fără SUA. Și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani a întărit: „Acordul de la Paris este viu și îl vom duce la bun sfârșit, cu sau fără administrația americană”.

Și mediul privat dezavuează demersul lui Trump. În unele cazuri s-a ajuns chiar la demisii ale unor foști (de acum) susținători. Elon Musk, directorul Tesla, scrie pe Twitter: „Plec din consiliile consultative prezidențiale. Schimbarea climatică e reală. Retragerea din acordul de la Paris nu este benefică nici pentru America, nici pentru restul lumii”. Și directorul general al Walt Disney, Robert Iger, a anunțat că demisionează din funcția de consilier. La rândul său, Jeff Immelt, director executiv al General Electric, a reacționat, tot pe Twitter: „Schimbările climatice sunt reale. Industria trebuie să conducă și nu să depindă de guvern”. Directorul Apple, Tim Cook, a declarat pentru Financial Times că a vorbit, miercuri, cu președintele Trump și a încercat, fără succes, să îl convingă să păstreze Statele Unite în Acordul de la Paris. Și liderii Facebook, Google, Goldman Sachs,  Morgan Stanley, PepsiCo, Walmart s-au distanțat de decizia lui Trump. În schimb, aceasta a fost aplaudată de președinții companiilor petroliere Exxon Mobile și Chevron.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a depus, joi, instrumentul de ratificare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice, în prezența secretarului general adjunct pentru Afaceri Juridice al ONU, Miguel de Serpa Soares. Acordul de la Paris a intrat în vigoare la 5 octombrie 2016, însă va deveni operațional abia începând din anul 2020.

Loading

Comments

comments