Primul transport cu agenți chimici a plecat din Siria

Foto: Marina Militara a Norvegiei

Foto: Marina Militara a Norvegiei

Încărcătură cu agenți chimici a fost evacuată din Siria în conformitate cu acordul privind distrugerea arsenalului chimic al Damascului, a afirmat misiunea comună care se ocupă de această chestiune, relatează AFP.

”O primă cantitate de agenți chimici de primă importanță a fost retrasă din două locuri, transportată în portul Lattakia pentru verificare, apoi a fost îmbarcată astăzi pe o navă comercială daneză”, se afirmă într-un comunicat al misiunii comune ONU-OIAC (Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice).

În comunicat se precizează că nava s-a îndreptat către apele internaționale și ar urma să rămână acolo ”în așteptarea sosirii în port a altor agenți chimici importanți”.

”Această acțiune inițiază procesul de transfer al agenților chimici din Siria către locuri în afara teritoriului său în vederea distrugerii lor”, adaugă comunicatul, care indică faptul că securitatea navei este asigurată de nave furnizate de China, Danemarca, Norvegia și Rusia.

Coordonatoarea misiunii, Sigrid Kaag, urmează să informeze miercuri Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu ultimele progrese ale operațiunii.

În conformitate cu planul de desființare a arsenalului chimic sirian, aprobat de Consiliul de Securitate al ONU în septembrie 2013 întregul arsenal chimic sirian va fi distrus până la 30 iunie.

Componentele chimice urmează să fie strânse în portul sirian Lattakia, apoi transportate până în Italia, unde vor fi transferate la bordul unei nave a Marinei americane special echipată pentru a le distruge în mare.

Loading

Comments

comments