EXCLUSIV. Primarul Cătălin Cherecheș de la Baia Mare explică evacuarea romilor în stradă: „Nu pot opri un proiect de 100 de milioane de euro pentru câteva colibe din deșeuri, construite ilegal!”

Cel puțin 60 de persoane au fost evacuate de poliția locală, zilele acestea, din locuințele improvizate, construite ilegal, în cartierul de romi Craica, din Baia Mare.

Locuințele – colibe realizate din diverse deșeuri – au fost dărâmate, iar ocupanții – bărbați și femei, copii și bebeluși – au rămas în stradă.

Organizația pentru drepturile omului Amnesty International protestează, reclamând ilegalități, și somează municipalitatea băimăreană să stopeze demolările și să le ofere locuințe „adecvate” evacuaților.

Cătălin Cherecheș pe „șantier” Foto: ziarmm.ro

Cătălin Cherecheș pe „șantier”
Foto: ziarmm.ro

Însă, primarul Cătălin Cherecheș susține că nu el, ci Amnesty International nu respectă legea. „Amnesty International dovedește ipocrizie. Legea spune că nu au ce căuta construcțiile ilegale, neautorizate, mai ales pe domeniul public. Amnesty International este o entitate care se raportează la valorile europene. Bun! Păi ce fel de valoare europeană ar fi aceea ca eu să renunț la un proiect de 100 de milioane de euro, din fonduri europene, doar fiindcă pe traseul magistralei de apă pe care o construiesc cu acești bani se află 20-25 de cocioabe neautorizate din nailon și deșeuri din lemn?!”, a declarat Cherecheș, pentru Select News.

 

Alternativa evacuaților: adăposturile de noapte

Edilul băimărean admite că, spre deosebire de cei circa 1.000 de romi evacuați anul trecut, cărora li s-au pus la dispoziție locuințe în incinta fostului combinat chimic, grupul evacuat acum nu beneficiază de locuințe permanente. „Acestor familii li s-a oferit alternativa adăposturilor de noapte. Subliniez: de noapte. Fiindcă legea nu impune ca administrația să ofere oricui adăpost în timpul zilei. Adăposturile sunt pentru petrecerea nopților, în special atunci când condițiile meteorologice sunt nefavorabile și în primul rând pentru copii. Așa spune legea și eu o respect. Am acționat întotdeauna conform normelor legale”.

 

Amnesty International: Situația este disperată

sursa: amnesty.org

sursa: amnesty.org

Amnesty International somează „autoritățile române” să „înceteze imediat evacuarea forțată a familiilor rome din Baia Mare” și să asigure adăpost celor 15 familii („cel puțin 60 de persoane”) deja evacuate forțat, zilele trecute.

„Situația este disperată, cu mulți, inclusiv bebeluși și copii mici, locuind și dormind în stradă. Mulți au descris cum poliția a venit cu buldozere să le demoleze locuințele. Autoritățile nu fac nimic ca să îi ajute”, a declarat Jezerca Tigani, director adjunct , pentru Europa și Asia Centrală al Amnesty International, citată de site-ul organizației.

„Suntem extrem de îngrijorați pentru soarta sutelor de persoane ce au rămas în locația respectivă, inclusiv copii, care de asemenea ar putea fi evacuați în orice moment”, a adăugat Tigani, cu referire la cartierul de romi Craica, din Baia Mare, unde se găsește una dintre cele mai mari comunități compacte de romi din România.

„Pe data de 2 august, aproximativ 30 de familii au primit ordine de evacuare emise de Poliția locală. Autoritățile i-au informat pe rezidenți că proprietățile lor nu sunt autorizate și vor fi demolate până pe data de 5 august”, precizează comunicatul Amnesty International.

Organizația vorbește de un zvon conform căruia rezidenților li s-ar fi promis că, dacă își vor demola locuințele, li se va permite să își construiască altele, într-o altă locație din Craica.

Trei familii s-ar supus de bună voie ordinului de evacuare, dar nu li s-ar fi oferit o alternativă locativă. „Se tem să construiască altele noi, de teama de a nu avea aceeași soartă, ca cele demolate acum”, se arată în comunicat.

„Poliția și două buldozere sunt încă prezente în zonă.

Cristina și cei șase copii ai săi, pe care îi crește singură, dorm acum în stradă. «Am trăit aici timp de 10 ani. Nimeni nu a venit să discute cu noi. Am primit doar notificarea și atât. Acum suntem fără casă».

În ultimele trei nopți, Maria, mamă a doi copii, doarme în stradă împreună cu aceștia și concubinul său. Casa lor a fost demolată luni, la două zile după ce au primit ordinul de evacuare. «Dormim în stradă. Sunt șobolani și nu avem unde ne adăposti, dacă vremea se înrăutățește. Și nu suntem doar noi, ci mulți alții în situație similară».

«Aceste evacuări sunt interzise de legislația internațională pe care România trebuie să o respecte. O evacuare poate să aibă loc doar după o consultare prealabilă a celor evacuați, cărora trebuie să li se ofere alternative locative adecvate», spune Tigani.

Începând cu anul 2010, Amnesty International și organizații locale pentru drepturile omului au reușit să stopeze câteva tentative de evacuare din zonă. Cu toate acestea, în mai 2012, primarul localității a dispus evacuarea a jumătate dintre locuințele din Craica –circa 500 de persoane-, care au fost relocate în locuințe improprii, în clădiri ale fostului combinat chimic”, se mai arată în comunicatul publicat pe site-ul amnesty.org.

 

Cherecheș: Cu banii din procesele de calomnie voi construi proiecte pentru romi

În replică, Cherecheș atacă la fel de dur imensa organizație, prezentă, conform datelor sale, în peste 150 de țări ale lumii, având mai mult de trei milioane de membri și susținători.

Eu nu mă raportez la Amnesty International. Au fost nedrepți și ne-au jignit de prea multe ori. Va veni vremea când cei care spun lucruri incorecte vor trebui să le justifice și să le plătească. Vor fi mulți cei acționați în instanță, când va veni momentul. Deocamdată, adunăm argumentele, ne pregătim. Mă las calomniat. Să câștig procesele de calomnie va fi cea mai mare satisfacție.  Vom câștiga bani mulți, cu care vom construi proiecte pentru integrarea romilor în municipiul Baia Mare.

Dar, vă întreb: de ce nu se ocupă Amnesty International și de maghiarii și românii discriminați din România? Eu mă simt discriminat pentru că sunt român și mă revoltă că cetățeanul disponibilizat care nu își găsește un loc de muncă și e muritor de foame nu este băgat în seamă de Amnesty.

Amnesty este preocupată de problema romilor fiindcă subiectul integrării romilor este cel pe care sunt alocați cei mai mulți bani prin proiecte cu finanțare europeană. Generează scandal, ca să câștige vizibilitate și, astfel, să câștige cât mai multe proiecte, să toace cât mai mulți bani, făcând, de fapt, mai nimic concret pentru romi. De ce nu fac lucruri concrete, utile, cum ar fi un teren de sport pentru copiii din cartierele de romi, pentru ca ei să își consume energia acolo? Veți vedea, când banii se vor duce în alte direcții, Amnesty International va uita de romi”, spune edilul.

 

„Cred în integrarea copiilor romi”

chereches 4

Foto: https://www.facebook.com/catalin.chereches

Aflat la al doilea mandat -primul fiind scurt, de numai un an, în urma arestării și condamnării fostului primar, Cristian Anghel-, ex-deputatul social-democrat Cătălin Cherecheș (35 de ani) a devenit un primar liberal foarte popular în Baia Mare, unde a fost ales (confirmat), în iunie 2012, cu un scor de peste 86%. După excluderea din PNL, la începutul anului, a fost văzut, foarte fericit în compania Elenei Udrea, deci o aterizare în Mișcarea Poplară n-ar fi exclusă. Deși anturajul nu pare să-i fi priit, din moment ce, la mijlocul lunii iunie, a fost pus sub învinuire de DNA, pentru luare de mită. Este privit, de mulți, ca un primar  excentric, care „are ceva” cu romii, după evacuările forțate și zidul construit în jurul unei comunități de romi. Popularitatea edilului este pusă, astfel, cel puțin în parte, pe seama rasismului românilor. Dar împricinatul consideră că, dimpotrivă, ar fi singurul primar din țară care face ceva ÎN BENEFICIUL romilor.

„Nu am văzut, până acum, vreun primar care să facă ceva, cu adevărat bun pentru romi. Sunt singurul care și-a asumat acest risc, după ce l-am cântărit foarte bine și de multe ori. Sunt decis să merg până la capăt, pe acest drum.

Este un lucru extraordinar de bun cel pe care l-am făcut. Am adus curățenie, civilizație, apă, canalizare, curent, am adus lumină în întuneric.

Eu cred cu adevărat în posibilitatea integrării romilor. Nu a tuturor, fiindcă ar fi un proiect prea ambițios. Dar, în cazul copiilor, se poate realiza acest lucru. Trebuie început cu educația. Dar nu vorbesc doar de școală, ci de un program complex, care include și orele de după amiază. După școală, copilul rom nu se duce acasă, ci întâi mănâncă, după care începe un program de educație civică, în care învață valorile comunități, învață ce înseamnă să respecți și să fii respectat, regulile de igienă ș.a.m.d. Astfel, îl scoți din comunitatea viciată. Ajunge acasă abia la ora 20, cu o mentalitate schimbată în bine, cu o mai mare rezistență la deprinderea obiceiurilor proaste.

Avem 100 de copii romi care sunt educați astfel, în cadrul unui proiect pilot.

Regele Cioabă a văzut ce facem aici și și-a cerut scuze pentru că m-a criticat în necunoștință de cauză. Și Damian Drăghici apreciază ce am reușit.

Toate acestea trebuie amplificate și e nevoie de bani, evident. Dar, banii se duc pe distracție, voie bună, plimbări la Bruexlles și conferințe fără finalitate. Romii nu sunt doar o etnie exotică, cu dansuri și cântece specifice. Sunt oameni ca și noi, cu aceleași nevoi ca noi toți”, a declarat Cătălin Cherecheș, pentru Select News.

 

 

„În Baia Mare sunt 130.000 de locuitori, dintre care cel mult 5.000 sunt romi. Deci, procentual, romii nu constituie o populație numeroasă” – Cătălin Cherecheș.

Loading

Comments

comments