Președintele Iranului declară că este pregătit să înceapă convorbirile cu Occidentul

Hassan_Rouhani_official_portraitPreședintele iranian, Hasan Rohani, este pregătit pentru convorbiri cu Occidentul pe tema programului nuclear, în timp ce se pregătește să participe la New York la Adunarea Generală a ONU, relatează Associated Press.

Cel mai recent apel la dialog al noului președinte iranian a survenit duminică, cu o zi înainte de plecarea programată spre New York. Hasan Rohani a afirmat că deplasarea sa la New York poate fi o șansă să înceapă o nouă rundă de negocieri în dosarul nuclear. Occidentul suspectează Iranul că încearcă să se doteze cu arme nucleare, acuzație negată de Iran. ‘Națiunea iraniană este pregătită pentru negocieri și convorbiri cu Vestul’, a declarat Rohani cu prilejul unei defilări anuale a forțelor armate, pentru marcarea a 33 de ani de la invadarea Iranului de către Irak în 1980.

Potrivit AFP, președintele iranian Hassan Rohani a cerut ca Occidentul să recunoască dreptul Iranului la îmbogățirea uraniului pe teritoriul său, în conformitate cu legislația internațională, o problemă aflată în centrul unor preocupări ale țărilor occidentale și ale Israelului.

“Occidentul trebuie să accepte ‘toate drepturile națiunii iraniene, în special drepturile nucleare și îmbogățirea uraniului. Dacă occidentalii acceptă aceste drepturi, poporul iranian este un popor rațional, susținător al păcii și al prieteniei. Este pregătit să coopereze și putem să soluționăm împreună problemele regiunii și ale lumii. Poporul iranian dorește să se dezvolte și nu încearcă să fabrice armă atomică”, a declarat Hasan Rohani în discursul său.

Rohani urmează să se deplaseze luni dimineața la New York unde va participa la Adunarea Generală a ONU în centrul căreia se va afla controversatul program nuclear iranian. Marile puteri suspectează Iranul că dorește să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului nuclear civil, în special ca urmare a activităților de îmbogățire a uraniului.

 

Loading

Comments

comments