Președintele Băsescu ar putea fi destituit prin referendum la jumătatea anului viitor

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis azi, miercuri, 26 iunie 2013, că modificarea Legii referendumului, prin care pragul obligatoriu de prezență în vederea vaidării a fost scăzut la 30%, este constituțională. CCR a punctat, însă, că măsura poate fi aplicată după un an de la data intrării în vigoare. Conform deciziei obținută de Agerpres, „CCR, cu majoritate de voturi, respinge obiecția de neconstituționalitate (…) și constată că dispozițiile Legii pentru modificarea și completarea Legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului sunt constituționale, în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrarii în vigoare a legii”.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie și se comunică președintelui României.

Aceasta înseamnă că atât referendumul solicitat de președintele Traian Băsescu, în vederea confirmării referendumului din anul 2009, prin care românii s-au pronunțat în favoarea unui Parlement unicameral, cu maximum 300 de aleși, cât și referendumul pentru validarea proiectului de Constituție propus de larga majoritate USL din Parlament, se vor desfășura după regula actuală, ce prevede o prezență la vot de minimum 50% + 1 din numărul cetățenilor cu drept de vot înscriși în listele de alegători.

Pe de altă parte, dacă președintele Traian Băsescu nu va tărăgăna semnarea decretului de avizare a legii, iar aceasta va fi publicată imediat, în Monitorul Oficial, se deschide posibilitatea ca la mijlocul anului viitor să se organizeze un referendum pentru demiterea șefului statului, care ar putea fi validat în condițiile unei prezențe sensibil mai mici prin comparație cu cea de la referendumul de demitere de anul trecut. Dacă acest lucra s-ar întâmpla, șeful statului și-ar putea pierde mandatul cu doar câteva luni înainte de încetarea de drept a acestuia.

Alte condiții pentru a se ajunge la acest rezultat sunt încălcarea prevederilor Constituției de către Traian Băsescu și menținerea actualei majorități politice parlamentare.

PDL a sesizat CCR, la inceputul lunii iunie, referitor la posibila neconstituționalitate a legii privind scaderea pragului de prezenta la referendum. Legea a fost adoptată pe data de 29 mai. Normativul mai prevede un cvorum de validare egal cu majoritatea voturilor valabil exprimate, dar nu mai putin de 25% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale, pentru toate tipurile de referendum.

 

Loading

Comments

comments