Presă: Un consilier prezidențial, nașul lui Blejnar, are afaceri grase cu STS

Daniel Moldoveanu, consilier prezidențial Foto: cotidianul.ro

Daniel Moldoveanu, consilier prezidențial
Foto: cotidianul.ro

Consilierul prezidențial, Daniel Andrei Moldoveanu, care se ocupă de Oficiul de Informații Integrate, are afaceri de zeci de miliarde cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), scrie antena3.ro citând Adevărul. Adevărul scria, în 2007, că „șeful Oficiului de Informații Integrate, Daniel Moldoveanu este implicat în mai multe firme, făcând afaceri de zeci de miliarde cu STS. Atât de încurcate sunt afacerile sale, încât el însuși s-a încurcat în declarația de venit”. Conform declarației de venit, Moldoveanu a încasat, în 2005, dividende mai mari de câteva ori decât profiturile nete înregistrate de firmele sale (!).

„Întrebat despre această neconcordanță flagrantă, Daniel Moldoveanu a afirmat că datele consemnate în declarația de avere sunt cele reale, iar pentru a le reverifica și-a consultat contabilul care i le-a transmis, de urgență, printr-un SMS înregistrat pe telefonul său mobil. Conform SMS-ului primit de la contabilul lui Moldoveanu, el ar fi încasat dividende în valoare de 277.253 lei de la societatea TSC și 167.520 lei de la WGF Distribuție. Suma concordă într-adevăr cu cea din declarația de avere, dar nu cu cea oficială, de la Ministerul Finanțelor. Prin urmare, unul dintre documente poate fi încadrat la fals în acte publice (…)

Daniel Moldoveanu a fost numit de președintele Traian Băsescu, pe 7 decembrie 2005, consilier de stat și șef al Oficiului de Informații Integrate din cadrul CNI. Membru PD și consilier al deputatului Romeo Raicu, președintele Comisiei parlamentare de control al SIE, Daniel Moldoveanu s-a făcut remarcat în echipa de elaborare a legilor securității naționale, grup condus atunci de Claudiu Săftoiu. Inginer cu trei masterate și fost dealer de produse petroliere pentru o societate din Slovenia, Daniel Moldoveanu a înființat mai multe societăți cu diverse obiecte de activitate, patru dintre ele având sediul în același apartament de pe strada Vasile Lascăr din București.”, scria Adevărul.

În 2006, o societate unde Moldoveanu era acționar majoritar, a primit de la STS un contract pentru echipamente electrice, în valoare de aproximativ 100.000 de dolari. Afacerea a fost considerată suspectă, deoarece firma agreată de un serviciu secret, cum este STS, aparținea unui demnitar cu atribuții în securitatea națională. 

Spre sfârșitul anului 2006, consilierul lui Traian Băsescu a cesionat acțiunile pe care le deținea la una dintre firmele sale unui văr, iar acțiunile celei de-a doua firme au fost cesionate asociatului său.

Totuși, la vremea inițierii afacerilor suspecte, când Moldoveanu era direct implicat în firmă, la conducerea STS se afla tot Marcel Opriș, cel care ocupă și în prezent funcția, la propunerea lui Traian Băsescu. Pe de altă parte, cesionarea afacerilor către rude apropiate este o modalitate a acoperire a conflictului de interese în cazul multor demnitari.

Conform premierului Victor Ponta, STS este responsabil, alături de Romatsa, pentru întârzierea operațiunilor de căutare și salvare a victimelor accidentului aviatic de luni, petrecut în Munții Apuseni.

Conform Hotnews, consilierul prezidențial Daniel Moldoveanu este nașul de cununie al lui Sorin Blejnar, fostul președinte ANAF. În iulie 2011 Moldoveanu a fost audiat de procurorii DNA ca martor in dosarul de coruptie de la Portul Constanta, numele sau fiind folosit in discutii dintre senatorul Mircea Banias si Eugen Bogatu.

Loading

Comments

comments