Presa americană a relatat despre o întâlnire între Barack Obama și reprezentanți ai Apple și Google pentru discuții legate de programul de supraveghere a comunicațiilor

President_Barack_Obama

Președintele american Barack Obama s-a întâlnit joi cu directori ai giganților din domeniul informatic și al telecomunicațiilor, printre care Apple, Google și AT&T, pentru a discuta despre controversatul program de supraveghere al SUA, a relatat vineri publicația Politico și citată de AFP.

Politico scrie că Obama s-a întreținut la Casa Albă cu directorul general al Apple, Tim Cook, cu cel al AT&T (telefonie și internet), Randal Stephenson, precum și cu informaticianul de renume Vinton Cerf, considerat unul dintre ‘părinții’ internetului și actual angajat al Google.

Tema întâlnirii, la care au participat de asemenea și organizații de apărare a vieții private, potrivit Politico, a fost programul de supraveghere a comunicațiilor electronice efectuat de Agenția Națională de Securitate (NSA), a cărui amploare a fost dezvăluit de fostul consultant al serviciilor secrete americane Edward Snowden.

Inculpat de justiția americană, Snowden s-a refugiat în Rusia, țară care i-a acordat azil temporar.

Solicitată de AFP, Casa Albă nu a confirmat încă dacă întâlnirea, care nu era menționată pe agenda lui Obama, a avut loc.

Potrivit cotidianului de specialitate citat, Casa Albă a invitat marți șefi de companii și de grupuri de interese pentru a discuta despre programul de supraveghere cu înalți reprezentanți ai administrației Obama.

De la dezvăluirile făcute de Snowden, președintele american a reafirmat că supravegherea comunicațiilor electronice a fost legală și a contribuit la salvarea de vieți prin dejucarea de atentate. El i-a asigurat de asemenea pe compatrioții săi că nimeni nu le-a ascultat apelurile telefonice.

Purtătorul de cuvânt al lui Obama, Jay Carney, a indicat la 11 iunie că președintele își dorește o dezbatere privind supravegherea, dar că este nevoie să se găsească un “echilibru” între securitate și respectarea vieții private.

Loading

Comments

comments