O preocupare globală: Xbox One sau PlayStation 4? Și o piață de 10 miliarde de dolari pentru „cursa de Crăciun”

ps4-release

Foto: business.financialpost.com

Xbox One Launch_First Consoles

Foto:news.xbox.com

În primele 24 de ore de la lansarea de acum o săptămână în Marea Britanie, consola de jocuri Xbox One, lansată de Microsoft, a bătut toate recordurile de vânzări în domeniu: peste un milion de exemplare. Gigantul american face eforturi uriașe pentru a acoperi cererea mult peste așteptări.

Ieri, Sony a lansat PlayStation 4 (PS 4) în Marea Britanie și, din primele estimări, se pare că japonezii au bătut, deja, recordul americanilor. La magazinele de pofil s-au format cozi cu 12 ore înainte de lansare, gamerii vrând să se asigure că stocurile nu se vor epuiza înainte de a pune mâna pe această bijuterie a electronicii, informează The Telegraph. Retailerii arată că pre-comenzile pentru PS 4 au fost de patru ori mai mari decât cele pentru predecesoarea PS 3, care a fost cea mai populară consolă a generației anterioare (de console de jocuri video pe televizor). La începutul lunii, Sony a anunțat că a vândut peste 80 de milioane de console PS 3. Acum, japonezii și-au fixat ca țintă 5 milioane de unități PS 4 vândute până în martie 2014, față de 3,5 milioane PS 3 vândute în aceeași perioadă de timp după lansare. Se pare că în vremurile de restriște, numărul celor dispuși să cheltuiască bani și timp personal cu jocurile video de ultimă generație este în creștere.

Acum rămâne întrebarea: cine va câștiga bătălia Crăciunului 2013? Xbox One a luat, totuși, startul timpuriu, iar unii retaileri britanici ar paria pe consola Microsoft. Pe de altă parte, pe rețelele sociale se discută cu 40% mai intens despre PS 4, iar numărul comentariilor pozitive este trei ori mai mare comparativ cu Xbox One.

Este de luat în considerare și prețul: 349 de lire sau 570 de dolari pe Amazon.co.uk, în cazul PS 4, respectiv 430 de lire / 700 de dolari pentru Xbox One. Atât că stocurile sunt epuizate, iar acum, cei care vând sunt speculanții. Deocamdată, pe piața din SUA se găsesc cu 900 – 1.000 de dolari, dar unii retaileri cer chiar 1.200 – 1.300 de dolari, în condițiile în care prețul „normal”, de după „furia” Sărbătorilor, va fi de 350 – 400 de dolari…

În aceste condiții, dacă, așa cum anticipează producătorii, se vor vinde 6 milioane de console PS 4 și Xbox One, până la finalul anului, înseamnă un total de 5 – 6 miliarde de dolari cheltuiți de gameri doar cu acestea. Dar, la ele se adaugă jocurile (un joc nou poate ajunge la 100 de dolari și chiar peste), precum și accesoriile, foarte costisitoare și acestea. În total, nu este exclus ca vânzările să ajungă la 10 miliarde de dolari.

Deși există o piață pentru consolele de jocuri și în România, lansarea oficială a Xbox One și PS 4 în magazinele autohtone va fi abia spre sfârșitul lunii ianuarie 2014. Aceasta înseamnă că gamerii români vor trebui să-și importe singuri sofisticata jucărie, dacă nu au răbdare. PS 4 se poate precomanda, la emag.ro, la un preț de 1.800 de lei. Xbox One este anunțată de game-shop.ro la un preț de… 2.700 de lei. Dacă livrările se vor face până la jumătatea lunii decembrie (puțin probabil), poate fi considerată o afacere, ținând cont că pe site-urile din SUA se ajunge chiar la un echivalent de peste 4.000 de lei. Dacă, în schimb, livrările vor începe abia la anul, atunci va fi mai rentabil să cumperi de pe amazaon.co.uk…

E interesant de văzut cum vor evolua prețurile PS 3 și Xbox 360, după lansarea noii generații de console. Deocamdată, la retaileri prețul este în jurul valorii de 1.200 de lei (370 de dolari) pentru cele două „vechituri”. Pe piața second hand, însă, există oferte chiar sub jumătate de preț, semn că mulți gameri se pregătesc de (r)evoluție.

De fapt, nu este vorba doar despre gameri. Cel puțin în cazul Xbox One, e o nouă experiență multimedia interactivă. Cu această „sculă” nu veți mai avea nevoie nici de DVD recorder, nici de webcam. Vă recunoaște vocea, fața (valabil pentru toți membrii familiei), afișând automat preferințele pe ecran. Prin comenzi vocale se poate naviga pe internet, comunica pe rețele sociale, comuta pe televizor, înregistra fragmente de joc pe care să le încarci pe internet pentru a le împărtăși cu prietenii etc. etc. Webcamul oferă o vedere panoramică și urmărește deplasarea subiectului. Va fi interesant de văzut dacă nu cumva rețelele sociale se vor umple de filmulețe realizate cu sau fără voia proprietarilor consolelor plasate în dormitor…

Despre Playstation 4 se spune că va fi preferată de gameri, dar, până una-alta, noul joc Ryse Son of Rome, realizat de Microsoft special pentru Xbox One, este o experiență cu totul ieșită din comun, după cum puteți vedea din videoclipul de mai jos.

 

 

 

Loading

Comments

comments