Premierul Finlandei: NATO și UE nu vor susține militar Ucraina

Alexander Stubb, premierul Finlandei Foto: trdefence.com

Alexander Stubb, premierul Finlandei
Foto: trdefence.com

Uniunea Europeană și NATO nu vor putea asigura sprijin militar Ucrainei, susține premierul finlandez, Alexander Stubb, într-un interviu acordat postului de televiziune Yle, informează site-ul Români în Finlanda.

„Sunt sigur că nu există o asemenea variantă. NATO furnizează asistență militară doar statelor membre și asta se știe foarte bine deja. La rândul ei, Uniunea Europeană nu are capacitatea să asigure un asemenea sprijin”, declară oficialul de la Helsinki.

Notăm că Finlanda este membră a UE (din 1995), dar nu este membră NATO.

Ministrul de Externe ucrainean, Pavel Klimkin, a declarat, ieri, că autoritățile de la Kiev vor primi cu bucurie orice ajutor militar din partea NATO sau al UE.

Conform Mediafax, care citează The Moscow Times, NATO va răspunde militar dacă Rusia va încerca să infiltreze trupe într-o țară membră a alianței, așa cum a făcut înainte de a anexa peninsula ucraineană Crimeea, a declarat generalul Philip Breedlove, comandantul forțelor aliate în Europa.

Discuția cvadripartită dintre miniștrii de Externe ai Germaniei, Franței, Rusiei și Ucrainei, ce a avut loc duminică, la Berlin, a fost dificilă, a declarat ministrul german Frank-Walter Steinmeier, anunțând totuși unele progrese. De partea sa, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a negat că s-ar fi înregistrat vreu progres pe tema unui armistițiu sau a unei reglementări politice în Ucraina.

Sâmbătă, Rusia și Ucraina au ajuns la un acord asupra modalităților de pătrundere pe teritoriul ucrainean a convoiului umanitar rusesc, care așteaptă la frontieră, a anunțat un reprezentant al Crucii Roșii.

Însă, a doua zi, Kievul a acuzat Rusia că a introdus în Ucraina trei lansatoare multiple de rachete de tip Grad de pe teritoriul rusesc și a denunțat încălcarea spațiului aerian ucrainean de către avioane rusești fără pilot.

Loading

Comments

comments