Premieră istorică pentru România: un astronom bârlădean a descoperit o novă roșie!

LRN_Descovery image_site site LRNÎn pofida dotărilor limitate, mult sub ale colegilor din țările avansate tehnologic, astronomii români înfăptuiesc miracole, compensând prin abnegație. Cel mai nou exemplu este al astronomului bârlădean Dumitru Ciprian Vîntdevară, care a descoperit, în premieră pentru țara noastră, un rar fenomen astronomic, petrecut cu 21 de milioane de ani în urmă: fuziunea a două stele, din care a rezultat o nova roșie.

Iată filmul descoperirii, relatat chiar de autor:

În data de 10 februarie 2015, am descoperit cu ajutorul telescopului principal al Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului «Vasile Pârvan» din Bârlad, județul Vaslui, o novă roșie luminoasă într-o galaxie apropiată: Messier 101 (Pinwheel Galaxy), situată la aproximativ 21 milioane de ani lumină, pe teritoriul constelației Ursa Mare.

Acest tip de nove sunt foarte rare și din acest motiv nu sunt înțelese foarte bine de către oamenii de știință. Din câte se știe până acum, nova roșie luminoasă este o explozie stelară cauzată de fuziunea a două stele din secvența principală. Este caracterizată printr-o culoare roșie distinctă.

Nova roșie luminoasă nu trebuie confundată cu nova standard, ce se caracterizează prin explozii care au loc pe suprafața unor stele pitice albe. (Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_red_nova.)

Pe 10 februarie 2015, am raportat la Biroul Central de Telegrame Astronomice (CBAT), o posibilă supernovă cu magnitudinea 16.5 în galaxia M 101.

Pe 13 februarie 2015, astronomul neozeelandez Stu Parker a utilizat un telescop din Spania și a confirmat că într-adevăr există un nou obiect în galaxia M 101. Ulterior s-a constatat că noua descoperire nu este o supernovă, și o perioadă de timp natura acestui obiect a fost incertă. Au apărut mai multe publicații pe forumurile internaționale de astronomie, cel mai bun exemplu este revista italiană de astronomie COELUM.

Tocmai pe 11 martie 2015 a fost publicată o nouă telegramă astronomică, în care se confirmă spectografic că noul obiectul este de fapt o novă roșie luminoasă (luminos red nova/LRN) http://www.astronomerstelegram.org/?read=7206

Noile informații ce confirmă natura acestui obiect au fost achiziționate în urma mai multor observații astronomice științifice, cu ajutorul mai multor observatoare astronomice din Rusia, printre care și telescopul SAO de 6 metri BTA, cu camera spectrală SCORPIO din Munții Caucaz.

Pentru mine și echipa de la Observatorul Astronomic este un moment unic și cu siguranță va rămâne în istorie. Am demonstrat că avem dotarea și posibilitatea să facem descoperiri științifice în acest domeniu.

Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui, a devenit primul observator astronomic din România care a descoperit o novă roșie luminoasă într-o altă galaxie.

Legat de această descoperire găsiți informații pe website-uri specializate, de exemplu: www.rochesterastronomy.org. Pentru informații detaliate puteți accesa: year 2015 sau Sorted by Name.

Mai multe informații pe website-ul AstroBârlad: https://astrobarlad.wordpress.com/2015/03/24/o-descoperire-istorica-realizata-la-observatorul-astronomic-din-cadrul-muzeului-vasile-parvan-din-barlad/”.

 

Loading

Comments

comments