Icoanele și sfeșnicele luate de Guvernul Ponta din administrarea Președinției, sunt… ale Președinției, prin sentință judecătorească

Imagine din interiorul bisericii Palatului Cotroceni Foto: roncea.ro

Imagine din interiorul bisericii Palatului Cotroceni
Foto: roncea.ro

UPDATE (3)

Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor consideră că s-a făcut dreptate

Dragoș Neamu, președintele Rețelei Naționale a Muzeelor a postat un mesaj în pagina articolului din Select News referitor la  HG-ul de anulare a restituirii administrării obiectelor de cult Administrației Prezidențiale, mesaj pe care îl reproducem integral:

„Domnilor! Reteaua Muzeelor prin subsemnatul s-a luptat 4 ani de zile in justitie cu guvernul Boc, Presedintia si Min. Culturii de la acea ora pentru a bloca aplicarea HG 194/2009. In aceasta perioada de lupte noi am obtinut in justitie dreptul de sechestru judiciar asupra catapeteasmei. Unele dintre obiectele din HG, aflate in depozite si nu in expunerea MNAR, au fost transferate totusi, dar nu si catapeteasma si odoarele sale aflate in expunere pentru ca nu s-a putut din ‘vina’ noastra. Asadar, am reusit prin sprijinul Ministerului Culturii sa obtinem abrogarea acestui HG abuziv prin Guvern si asa s-a ajuns aici. Practic, Cotroceniul, cu aceasta abrogare, va returna doar ce a apucat sa transfere in curtea Cotroceniului, si nimic atceva. Este suparator ca presa nu a contactat Reteaua Muzeelor, MNAR, Presedintia, adica actorii direct implicati si transmite stiri partiale, lipsite uneori de adevar si de detaliile cele mai relevante”.

 

UPDATE (2)

Icoanele și sfeșnicele luate de Guvernul Ponta din administrarea Președinției, sunt… ale Președinției, prin sentință judecătorească

Obiectele de cult preluate de la Administrația Prezidențială, prin Hotărâre de Guvern, sunt proprietatea Președinției, respectiv a bisericii din palatul Cotroceni, care are o sentință judecătorească recentă, în acest sens, au declarat, pentru Select News, surse autorizate.

O parte a obiectelor prevăzute în documentul emanat de Palatul Victoria nu au părăsit niciodată Muzeul Național de Artă al României, care a refuzat să le restituie bisericii Cotroceni, în pofida existenței Hotărârii din anul 2009 a Guvernului Emil Boc și a faptului că obiectele proveneau de la biserica din Palatul Cotroceni, demolată de comuniști. Au fost restituite doar obiectele ne-expuse, care erau depozitate în subsolul Muzeului de Artă. Acestea se află, în prezent, într-un proces de restaurare, la Muzeul Cotroceniului și ar urma să rămână bisericii din Palatul Cotroceni.

Președinția a cerut ca, dacă obiectele nu îi sunt restituite, să fie măcar recunoscute ca fiind proprietatea sa, rămânând în administrarea Muzeului de Artă. Muzeul Național de Artă a refuzat și a rezultat un proces, câștigat de Administrația Prezidențială.

Prin urmare, în textul hotărârii de Guvern ar fi fost normal să se precizeze că obiectele sunt proprietatea Președinției, dar rămân în Administrarea Muzeului de Artă.

Intervievat pe subiect, Daniel Barbu, Ministrul Culturii, s-a referit la fosta catapeteasmă a bisericii, care nu a fost restituită motivat de faptul că specialiștii au fost sceptici cu privire la soarta acesteia în urma unei noi operațiuni de dezinstalare & reinstalare la o altă locație, ea fiind deja avariată atunci când a fost ridicată din biserică, înaintea demolării acesteia.

 

UPDATE (1). Președinția nu și-a format, încă, un punct de vedere referitor la decizia Executivului, a precizat Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al instituției, pentru Select News.

Știrea inițială

Ponta i-a luat lui Băsescu icoanele și sfeșnicele cedate de Boc Administrației Prezidențiale prin HG

Guvernul Victor Ponta a emis o Hotărâre de Guvern prin care recuperează, de la administrația prezidențială, mai multe obiecte de cult cedate în folosință, de Guvernul Emil Boc, în anul 2009.

Este vorba de un potir, o catapeteasmă cu 35 de icoane, o cădelniță, o cruce de masă, un chivot, patru candele și patru sfeșnice cu care a fost împodobită biserica din curtea Palatului Cotroceni.

Acestea sunt obiecte de patrimoniu și s-au aflat în custodia Muzeului Național de Artă al României, până în anul 2009, când Guvernul Emil Boc e emis o HG (nr. 194), prin care „bucurile culturale mobile” au fost date în administrarea Președinției.

În anul 2009, biserica Palatului Cotroceni a fost renovată și redecorată și mii de credincioși s-au călcat în picioare să o viziteze la inaugurarea în prezența Patriarhului Daniel, în 11 octombrie 2009.

Nici purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, nici purtătorul de cuvânt al Președinției, Bogdan Oprea, nu au putut fi contactați pentru explicații, respectiv reacții la acest demers al Executivului.

 

1 2 3 4 5

Loading

Comments

comments