Ponta consideră că, după explicații, doar „o minoritate radicală” se va mai opune exploatării gazelor de șist

Guvernul va sprijini toate explorările de resurse neconvenționale, respectiv gaze de șist, convins că mulți protestatari sunt deschiși la explicații, iar în final va rămâne o minoritate radicală care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majorității o decizie, a declarat premierul Ponta, citat de Mediafax.

Șeful Guvernului a susținut declarația la Washington, la finalul unei întâlniri cu reprezentanții companiei americane Chevron.

El a arătat din nou că, pentru România, independența energetică este un obiectiv strategic național, care poate fi atins prin folosirea resurselor convenționale, inclusiv cele din Marea Neagră, dar și printr-un sprijin pe care Guvernul este foarte hotărât să îl acorde tuturor explorărilor de resurse neconvenționale, de gaze de șist, efectuate în România nu doar de compania americană Chevron, ci și de alte companii, atât timp cât sunt respectate toate standardele de mediu.

“Avantajele economice sunt uriașe. Mi s-a confirmat încă o dată că Statele Unite ale Americii sunt pe cale de a câștiga o mare bătălie în economia mondială prin faptul că folosesc în acest moment resurse mult mai ieftine – gazul Statelor Unite este la o treime față de prețul din Europa -, în ultimii ani aproape un milion de noi locuri de muncă au fost create în Statele Unite ale Americii în domeniul exploatării gazelor și a petrolului de șist și aflam cu mare invidie – pentru că știu că e un subect care în România a generat atâtea probleme sociale și economice, chiar și politice – că se construiesc șapte noi combinate de îngrășăminte chimice, adică ceea ce în România și în toată Europa se cam închide, tocmai pentru că prețul gazului este deja cel mai competitiv pe plan mondial. Mă gândeam că mi-aș dori ca și în România să putem să ne păstrăm combinatele de îngrășăminte, toate acele facilități industriale care folosesc gaz, fără a mai avea probleme miniștrii sau cei care aprobă astfel de lucruri, printr-un mod foarte simplu: prețuri mai ieftine”, a sus Ponta.

El a precizat că reprezentanții Chevron i-au comunicat că nu intenționează să se retragă din România, ci să comunice mai clar atât condițiile de protecție a mediului și cele tehnologice, cât și avantajele economice.

“Eu sunt absolut convins – și ei sunt convinși – că o parte importantă dintre cei care sunt împotrivă sunt deschiși la aceste explicații, trebuie doar să le primească. Va rămâne, cum se întâmplă în toate țările din lume, o minoritate radicală care nu va asculta niciun argument oricât de rațional, dar care nu poate să impună majorității o decizie sau renunțarea la un proiect strategic național”, a adăugat Ponta.

Loading

Comments

comments