Pierderile CFR Călători au scăzut cu 30,5% în primele șase luni ale anului

TrenCFR Călători a înregistrat, în primul semestru al acestui an, pierderi de 139 de milioane de lei, în scădere cu 30,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, când a raportat pierderi de 200 de milioane de lei, potrivit datelor anunțate marți de companie.

“Obiectivul principal pentru anul 2013 al noii conduceri a CFR Călători este legat de reducerea pierderilor companiei față de anul 2012. În acest sens, măsurile luate de către administrație pe primele 6 luni ale anului 2013 au dus la diminuarea pierderilor de la 200 milioane lei semestrul I 2012 la 139 milioane semestrul I 2013, în scădere cu 61 milioane lei față de aceeași perioadă a anului trecut. Acest rezultat este de natură să contribuie în mod semnificativ la îmbunătățirea echilibrului financiar al companiei și este un obiectiv asumat prin Planul de Administrare și Planul de Management aprobate de către acționarul unic”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, reducerea pierderilor a fost posibilă prin efectul cumulat al unui pachet de măsuri între care reconfigurarea activității prin reducerea unor linii neprofitabile și cu slabă productivitate, care înregistrau pierderi istorice semnificative, reducerea consumului de motorină cu aproximativ 800 de tone/lună față de 2012, cu implicații directe în reducerea costurilor de exploatare și reducerea cheltuielilor cu personalul prin scăderea numărului de angajați de la 14.028 persoane în 2012 la 13.891 persoane în 2013 fără concedieri colective și în condițiile integrării unor filiale.

De asemenea, compania și-a îmbunătățit poziția financiară în relația cu terții prin reducerea liniilor de credit cu 30,5 milioane lei față de începutul anului, cu efecte în reducerea dobânzilor și comisioanelor aferente acestor împrumuturi. Achitarea din fonduri proprii a tuturor investițiilor restante aferente anului 2012 reprezintă un alt rezultat pozitiv de natură să consolideze poziția financiară a companiei.

Un obiectiv prioritar al conducerii în această perioadă este legat de implementarea, pentru prima dată în istoria companiei, a unei strategii pentru atragerea de fonduri europene la CFR Călători prin realizarea acțiunilor necesare eligibilității companiei și crearea cadrului instituțional și de proiecte care să permită atragerea acestora în perioada curentă, dar și pentru următoarea perioadă de planificare a acestor fonduri care începe în 2014.

Loading

Comments

comments