Phenianul stârnește noi neliniști în regiune. Un reactor nuclear “pare” a fi fost repornit în vederea producerii plutoniului

Foto: nrp.org

Foto: nrp.org

Coreea de Nord este suspectată că și-ar fi repornit un reactor capabil să producă plutoniul necesar fabricării bombelor nucelare, lucru care provoacă noi tensiuni în regiune, susține un institut american care a studiat ultimele fotografii trimise de sateliți, relatează RIA Novosti.

În fotografiile surprinse de sateliți ]n data de 31 august se văd nori de aburi care ies din clădirea reconstruită a reactorului nuclear de la Yongbyon, principala instalație nucleară capabilă să producă plutioniul necesa armelor nucleare, au declarat reprezentanți ai Institutului Ameicano-Coreean de la Universitatea Johns Hopkins, Washington.

“Fumul alb care se vede în fotografii are consitența aburului eliberat de generatoarelor electrice, ceea ce înseamnă că reactorul este sau va deveni în curând funcțional”, au mai spus reprezentanții institulului.

Reactorul de la Yongbyon are capacitatea de a produce până la 6 kg de plutoniu pe an iar informațiile de până acum spun că regimul de la Phenian ar avea rezerve de 34 – 36 de kg de plutoniu, cantitatea fiind suficientă pentru a produce cel puțin 12 bombe nucleare.

Loading

Comments

comments