Peste 90% din crimele împotriva jurnaliștilor rămân nedepsite (ONU)

Foto: Al Jazeera

Foto: Al Jazeera

Mai mult de 90% din crimele împotriva jurnaliștilor comise în întreaga lume rămân nepedepsite, a atras miercuri atenția secretarul adjunct al ONU, Jan Eliasson, spunând că acest lucru este ‘șocant și inacceptabil’, relatează RIA Novosti, Associated Press și Xinhua.

“Atunci când un jurnalist este ucis, cel puțin putem să ne asigurăm că moartea sa este investigată prompt și că se face dreptate”, a spus oficialul, potrivit serviciului de presă al Națiunilor Unite.

În deschiderea unei reuniuni speciale la Consiliul de Securitate al ONU privind protecția jurnaliștilor în conflictele armate, Jan Eliasson și-a exprimat regretul față de uciderea a peste 600 de jurnaliști în ultimul deceniu. Conflictul din Siria a devenit unul din cele mai sângeroase pentru reporteri, a spus el, adăugând că 41 de jurnaliști, inclusiv cei care folosesc social media, au fost uciși în această țară anul trecut.

De fiecare dată când un jurnalist este ucis sau intimidat pentru a tăcea, “există o voce mai puțin care să vorbească în numele victimelor conflictului, crimelor și abuzurile asupra drepturilor omului. Un observator mai puțin al eforturilor de a respecta drepturile și de a asigura demnitatea umană”, a spus Eliasson.

Totuși, majoritatea jurnaliștilor și angajaților media sunt uciși când relatează despre corupție și alte activități ilegale. Kathleen Carroll, editor executiv al Associated Press și vicepreședinte al boardului Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), a spus că, potrivit datelor CPJ, cinci jurnaliști din șase sunt uciși în propriile orașe când relatează despre problemele locale, deseori legate de fapte penale și corupție.

Patru jurnaliști care au susținut miercuri discursuri la Consiliul de Securitate al ONU au spus că liderii lumii ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a-i proteja pe jurnaliștii care își riscă viețile în situațiile de conflict, un corespondent în străinătate cerând chiar măsuri de protecție similare cu cele de care beneficiează diplomații internaționali.

Șeful corespondenților în străinătate de la NBC, Richard Engel, a afirmat că, în prezent, este probabil mai dificil decât oricând a-i proteja pe jurnaliști “deoarece ne confruntăm mai mult ca niciodată cu problema privind cine este jurnalist și cine este activist”.

“Suntem toți bloggeri și derbedei și rebeli cu camere de filmat. Nu mai există absolut niciun respect pentru jurnaliștii de carieră”, a spus Engel, care a fost răpit de oameni înarmați ai regimului în nordul Siriei și ținut captiv timp de cinci zile în decembrie 2012.

Engel le-a spus ambasadorilor din Consiliu că ar trebui ca jurnaliștii profesioniști să fie recunoscuți ca atare și, “la fel cum dvs, în comunitatea diplomatică, aveți nevoie de protecție pentru a fi obiectivi, dacă vreți profesioniști care sunt de asemenea obiectivi, atunci avem nevoie de protecție la rândul nostru”.

Irakianul Ghaith Abdul-Ahad, corespondent străin al The Guardian care a fost închis în Libia și Afganistan, a spus că “există un sentiment de imunitate printre toți cei care ucid, închid și iau ostatici jurnaliști”. El a cerut Consiliului “să-i recunoască pe jurnaliști ca parte a efortului umanitar de a spune o poveste”.

“Apropo, mulți dintre dumneavoastră ne urâți și știu asta”, a spus el, moment în care diplomații au izbucnit în râs. “Este un semn că ne facem munca așa cum trebuie dacă am reușit să vă enervăm. Dar trebuie să existe un fel de echilibru. Lăsați-ne doar să fim acolo. Tratați-ne ca ființe umane. Nu ne omorâți”, a mai afirmat jurnalistul.

Întâlnirea de miercuri a fost prima când Consiliul de Securitate al ONU ia considerare chestiunea protecției jurnaliștilor în conflicte armate de la rezoluția adoptată pe acest subiect în 2006. Consiliul i-a chemat pe jurnaliști să-i informeze despre situația lor la invitația SUA, care deține în această lună președinția Consiliului de Securitate. Reprezentanți ai 50 de țări au luat cuvântul, o reflectare a interesului global în această chestiune.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție în decembrie 2006 prin care condamna atacurile internaționale împotriva jurnaliștilor și care atrăgea atenția că jurnaliștii, în calitate de civili, trebuie “respectați și protejați”. Documentul cerea părților implicate în conflicte armate și tuturor țărilor să respecte legislația umanitară internațională care cere protejarea civililor, inclusiv a jurnaliștilor și profesioniștilor media, și trimiterea în justiție a celor care încalcă legislația.

Loading

Comments

comments