Peste 20.000 de oameni la beatificarea episcopului Anton Durcovici

Episcopul Anton Durcovici Foto: tvr.ro

Episcopul Anton Durcovici
Foto: tvr.ro

Foto: ziaruldeiasi.ro

Foto: ziaruldeiasi.ro

Aproximativ 25.000 de credincioși au asistat, sâmbătă, la Iași, pe Stadionul “Emil Alexandrescu”, la ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, potrivit estimărilor jandarmilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici a început în jurul orei 11.00 și a durat peste două ore, slujba fiind oficiată de mai mulți episcopi și de cardinalul Angelo Amato, trimis al Papei Francisc.

În timpul slujbei, episcopul martir Anton Durcovici a fost proclamat oficial “Fericit”, fiind citit decretul semnat de Papa Francisc la Vatican. Ulterior, pe scenă a fost adusă relicva episcopului martir.

Monseniorul Anton Durcovici a fost episcop de Iași în anii de după cel de-al doilea război mondial și a fost arestat în 1949 pentru că ar fi fost “o piedică în drumul spre comunism” și pentru opoziția fățișă pe care o avea față de regim.

Acesta a murit în 10 decembrie 1951, după ce a petrecut doi ani și jumătate în închisorile din Jilava, unde a fost închis inițial, și Sighet. Acolo a fost supus interogatoriilor, bătut, înfometat, însă din mărturiile celor care au fost închiși alături de el a reieșit că nu a renunțat la credință și nu a dezvăluit nimic interogatorilor. Monseniorul a murit singur în celulă, la izolare, iar trupul său a fost scos noaptea din cimitir cu o căruță cu care era transportat gunoiul. Locul exact din cimitirul Sighet în care este îngropat monseniorul nu este cunoscut nici până în prezent.

La evenimentul de la Iași au fost prezenți premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, șeful Consiliului Județean, Cristian Adomniței, prefectul Romeo Olteanu, peste 500 de preoți.

Premierul Victor Ponta a declarat, după ceremonie, că “nu doar episcopul Anton Durcovici, ci mii de preoți ortodocși, catolici, greco-catolici, protestanți au murit în închisorile comuniste”.

Ceremonia de beatificare este cea de-a doua organizată în România după instalarea la Vatican a Papei Francisc. Monseniorul Vladimir Ghika a fost beatificat anul trecut, la București. Decretul de beatificare a episcopului de Iași Anton Durcovici a fost semnat în luna noiembrie a anului trecut de către Papa Francisc, după un proces care a durat 18 ani. Oficial, acesta a fost ridicat la rangul de Fericit, ceea ce înseamnă că va fi trecut în calendarul Diecezei locale, în 10 decembrie, ziua morții sale, și va fi recunoscut pe teritoriul României.

Medicul Gabriel Perianu de la Spitalul de Urgență “Sfântul Spiridon” din Iași a spus că mai mulți participanți la ceremonia de beatificare au avut nevoie de îngrijiri medicale, însă doar zece persoane au fost transportate la spital cu tensiune scăzută sau deshidratare ca urmare a expunerii la soare.

 

 

Loading

Comments

comments