Pe 10 august 2013 s-a consemnat noul record planetar de temperatură negativă

Foto: powerpolitics.ro

Foto: powerpolitics.ro

Cel mai rece punct de pe Terra a fost identificat cu ajutorul unui satelit de monitorizare atmosferică în Antarctica, unde a fost înregistrată temperatura de minus 93,2 grade Celsius. Valoarea este preliminară, nefiind exclus ca valoarea stabilită definitiv să fie chiar cu un grad mai mică.

Acest record de temperatură negativă a fost înregistrat pe 10 august, informează BBC News, citat de Mediafax.

Precedentul record negativ de temperatură a fost de minus 89,2 grade Celsius și a fost măsurat tot în Antarctica. Acel record a fost măsurat la baza rusească Vostok, pe 21 iulie 1983.

Valoarea de minus 89,2 grade Celsius se referă la temperatura aerului, măsurată la câțiva metri deasupra suprafeței înghețate din Antarctica, în timp ce valoarea transmisă de senzorii din sateliți se referă la temperatura măsurată la suprafața ghețurilor. Oamenii de știință sunt siguri că temperatura corespondentă din aer va depăși cu siguranță precedentul record înregistrat la Vostok.

“Aceste temperaturi foarte joase sunt dificil de imaginat”, a declarat Ted Scambos, de la US National Snow and Ice Data Center din Boulder, Colorado. “Noua temperatură record este cu 50 de grade mai scăzută decât valorile înregistrate în Alaska și în Siberia și cu 30 de grade mai scăzute decât vârful negativ de temperatură din Groenlanda”, a adăugat același cercetător american.

Cercetătorul american și colegii săi au examinat înregistrările cu date științifice transmise de o serie de sateliți polari în ultimii 30 de ani.

Oamenii de știință au remarcat faptul că cele mai scăzute temperaturi din Antarctica sunt înregistrate în lunile reci de iarnă, la altitudini mari, unde aerul extrem de uscat și de curat permite căldurii să fie difuzată foarte eficient în spațiu.

Valoarea de minus 93,2 grade Celsius a fost înregistrată într-un punct ale cărui coordonate sunt 81,8 grade latitudine sudică și 59,3 grade longitudine estică, la o altitudine de circa 3.900 de metri.

Unul dintre instrumentele folosite în acest studiu este Thermal Infrared Sensor, aflat la bordul satelitului Landsat-8, lansat de curând.

Cel mai cald punct de pe Terra – identificat tot cu ajutorul unor senzori din sateliți – este situat în deșertul Dasht-e Lut din sud-estul Iranului, unde a fost înregistrată temperatura de plus 70,7 grade Celsius, în anul 2005.

 

Loading

Comments

comments