Patru miniștri donează sânge

Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor, Mihai Bănicioiu, ministrul Sănătății, Titus Corlățean, ministrul de Externe, Robert Cazanciuc, ministrul Justiției

Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor, Mihai Bănicioiu, ministrul Sănătății, Titus Corlățean, ministrul de Externe, Robert Cazanciuc, ministrul Justiției Foto: gov.ro

Miniștrii Sănătății, Nicolae Bănicioiu, de Externe, Titus Corlățean, Finanțelor, Ioana Petrescu, Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, și Justiției, Robert Cazanciuc, au mers, joi, să doneze sânge, după apelul făcut în acest sens dat fiind deficitul de sânge din spitale în perioada de vară, informează Mediafax.

Cei cinci membri ai Guvernului au mers la Centrul de Transfuzie Sanguină București, unde patru dintre ei donează în acest moment, în timp ce ministrul Teodorovici a fost respins pentru că ia antibiotice pentru o răceală.

Directorul Centrului de Transfuzii București, Doina Goșa, a declarat că, după apelul făcut de ministrul Sănătății, a crescut numărul de donatori, cu 30 – 40 la sută, joi înregistrându-se aproape 400 de donatori.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Sănătății a făcut către cetățeni să doneze sânge, având în vedere sesizările primite privind deficitul de sânge și produse de sânge din unele unități sanitare.

“În lunile de vară, pe perioada concediilor și a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20 – 25% mai puțini donatori față de media obișnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operațiilor planificate”, arăta Nicolae Bănicioiu într-un comunicat.

În plus, ministrul Sănătății a cerut reprezentanților Institutului Național de Hematologie analizarea posibilității de prelungire a programului de lucru la centrele de transfuzii, dar și creșterea numărului de utilizări ale celor cinci centre mobile de recoltare achiziționate în anul 2009.

“Autocarele trebuie folosite nu numai în locuri publice. Trebuie să se deplaseze la instituții, firme pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, așa cum se procedează și în alte țări europene. Fiecare autocar va deservi un număr de județe iar activitatea va fi monitorizată atent în vederea creșterii numărului de donări și reducerii lipsei de sânge”, a adăugat Bănicioiu.

Loading

Comments

comments