Patru miniștri de externe cer Marii Britanii să nu înăsprească regulile pentru imigranții din UE

David Cameron

David Cameron

Patru miniștri de externe din Europa Centrală au făcut apel vineri la Marea Britanie să evite o ‘aplicare selectivă’ a libertăților fundamentale ale Uniunii Europene (UE), după ce premierul britanic David Cameron a susținut o înăsprire a regulilor ce le permit imigranților europeni să beneficieze de ajutoarele sociale în țara sa, relatează Reuters și MTI.

‘Libera circulație a persoanelor este unul din pilonii integrării UE și unul indispensabil pentru o piață unică realmente integrată’, au subliniat într-o declarație comună miniștrii de externe din Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria, cele patru state central-europene din Grupul de la Visegrad (V4).

Potrivit acestei declarații, imigranții din Europa Centrală și de Est, estimați de David Cameron în număr de circa 1 milion, au avut o uriașă contribuție benefică la economia britanică.

‘Sunt mai tineri, mai activi economic decât media forței de muncă britanice și de asemenea contribuie la venitul național britanic la un nivel mult mai ridicat decât al ajutoarelor sociale pe care le primesc’, argumentează miniștrii.

În același timp, se menționează în declarația comună, orice abuzuri împotriva sistemului de alocații sociale trebuie reglementate în cadrul legal existent al UE.

‘Țările din V4 speră ca toate măsurile luate în acest context de Marea Britanie sau de orice alt stat membru să fie compatibile cu cerințele legislative ale Uniunii Europene’, conchid semnatarii declarației făcute publice vineri la Budapesta.

Premierul britanic a afirmat miercuri că intenționează să înăsprească legislația pentru accesarea sistemului britanic de protecție socială de către imigranții din Uniunea Europeană și să renegocieze modul în care sunt aplicate regulile de liberă circulație în spațiul comunitar. David Cameron susține că împărtășește îngrijorarea multora dintre britanici cu privire la un posibil aflux de imigranți români și bulgari atunci când vor fi ridicate restricțiile impuse acestor două țări, la începutul anului viitor.

Loading

Comments

comments