Pasărea Rock a fost la ICR

pasarea rockProiectul Phoenix renăscută (pleonasm intenționat) a căzut, în sfârșit, doar pentru a se transforma în Pasărea Rock. Dacă nu s-a putut și nu s-a putut cu Nicu Covaci, se poate fără. Pot, în primul rând, Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică, dar și Teo Boar, Vlady Cnejevici, Marius Bațu și Cristi Gram. Plus „invitatul special”, violonistul Mani Neumann.

Vom afla cât de bine pot la primul concert, programat pe 25 martie. Cunoscându-i, putem anticipa că va fi… „ROCK”!

Formația Pasărea Rock s-a prezentat marți, 11 februarie, în fața jurnaliștilor, în cadru oficial, dar relaxat, la sediul Institutului Cultural Român, se arată într-un comunicat al ICR. Pe rând, Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică au vorbit despre planurile de viitor, dar și despre trecut. Despre ce înseamnă Pasărea Rock, dar și despre legătura spirituală pe care o au cu ceea ce a însemnat Phoenix.

Celor trei membri de bază ai grupului le-au stat alături în prezidiu colaboratorii Teo Boar și Vlady Cnejevici, dar și Marius Bațu – unul dintre cei doi invitați în concertul care va avea loc la Sala Palatului.

Surpriza conferinței a constituit-o prezentarea de către Josef Kappl a celui mai nou membru colaborator – Cristi Gram. Până de curând chitarist în formația Phoenix, Gram a explicat cum a început colaborarea cu Pasărea Rock. „Am fost sunat de Josef Kappl pentru a interpreta două solouri pentru piesele noi ale trupei. Am fost onorat de propunere și am acceptat. De fapt, am ajuns în formația în care am intrat acum zece ani”, a spus Gram.

Mircea Baniciu a declarat că acest proiect le-a stăruit în minte ani buni și că prin Pasărea Rock vor să  ducă mai departe ceea ce au început în anii ’70, „ceea ce a impresionat într-un mod deosebit o țară întreagă. Phoenix a rămas în muzica românească un moment foarte greu de depășit sau, mai bine spus, care nu a fost încă depășit. Suntem aici să continuăm ce s-a întâmplat în acei ani. Am făcut mereu tot posibilul ca acele cântece să rămână vii, cunoscute, și să le cânte toată lumea. În plus, acum, în peisajul muzicii românești este neaparată nevoie să se impună și altceva”.

„Nu vrem să provocăm, nu vrem să intrăm în polemici. Rockul este ceva ce ne curge prin sânge. Vom continua să facem ceea ce simțim. Vrem să facem ceva pentru sufletul nostru. Nu suntem niște adolescenți care vor să cucerească planeta. Suntem un supergrup”, a spus și Ovidiu Lipan Țăndărică.

Un alt moment important al întâlnirii cu jurnaliștii l-a constituit audiția în premieră absolută a uneia dintre noile compoziții Pasărea Rock, „Praznic năpraznic”, pe muzica lui Josef Kappl și versurile lui Florin Dumitrescu, cunoscut și pentru îndelunga colaborare cu formația Sarmalele Reci. Legat de cei care compun pentru Pasărea Rock, Kappl a spus că trupa este deschisă colaborărilor:  „Cine este prins de acest spirit este liber să compună pentru acest proiect”.

Pasărea Rock pregătește pentru primul turneu național, care va cuprinde șapte orașe: București (25 martie), Constanța (7 aprilie), Galați (8 aprilie), Bacău (9 aprilie), Iași (10 aprilie), Timișoara (12 aprilie) și Cluj Napoca (14 aprilie) în formula: Mircea Baniciu, Josef Kappl, Ovidiu Lipan Țăndărică, Teo Boar, Vlady Cnejevici, avându-l invitat special pe violonistul Mani Neumann. Spectacolul, care va dura aproximativ două ore, va readuce în atenția publicului și creații de pe albumul „Cantafabule” (Phoenix), hituri din repertoriul lui Mircea Baniciu și piese reorchestrate, ce fac parte din prima operă rock simfonic românească, „Meșterul Manole”, care a avut premiera mondială la finele lunii noiembrie 2013, la Timișoara.

„Am făcut parte dintr-o trupă care a zguduit România. Am făcut-o la 20 de ani, când eram niște copii. Între timp, fiecare a avut drumul lui, dar din când în când ne-am reîntâlnit pe scenă. A fost întotdeauna o plăcere și o explozie de bucurie. Și dacă tot ce am creat împreună a avut un asemenea ecou peste timp, merită să mai încercăm o dată. Să lăsăm ceva în urma, peste ani.” – Mircea Baniciu (voce, chitară)

„Doresc ca prin muzica noastră să atingem struna sensibilă a publicului, așa cum am reușit să o facem și în anii 70” – Josef Kappl (bas, compoziție)

„Din toate urcușurile și coborâșurile am reușit să mă cunosc mai bine, fiind eu însumi de fiecare dată. Doresc și acestui grup să fie el însuși cu firescul său, restul lăsându-l pe Dumnezeu să lucreze pentru noi.” – Ovidiu Lipan Țăndărică (baterie)

„Sper ca această Pasăre Rock să continue moștenirea altor „păsări” din muzica românească.” – Vlady Cnejevici (clape)

„Mă bucur foarte mult pentru că fac parte din acest proiect. Sunt onorat pentru toți colegii  pe care îi am. Îmi doresc să continuăm această legendă care a fost, este și va fi! Pasărea Rock, cea mai frumoasă pasăre a muzicii românești! – Teo Boar (chitară)

„Acum zece ani am pornit pe un drum care mi-a schimbat perspectiva asupra muzicii și a rolului pe care-l pot avea. După zece ani simt același lucru de acum zece ani. Mulțumesc Pasărea Rock!” – Cristi Gram (chitară)

Loading

Comments

comments