Parlamentul Crimeii a votat în unanimitate pentru intrarea în componența Rusiei

Miting pro-rus la Simferopol Foto: thetimes.co.uk

Miting pro-rus la Simferopol
Foto: thetimes.co.uk

UPDATE (vineri, 9.25) Rusia anunță că „va respecta” deciza Crimeeii de a i se alipi

Parlamentul rus va respecta “alegerea istorică” a Crimeei la referendumul care le va propune alegătorilor o alipire a peninsulei ucrainene la Rusia, a declarat, azi, Serghei Narîșkin, președintele Dumei (Camera inferioară a Legislativului de la Moscova), în cadrul unei întâlniri la Moscova cu o delegație a Parlamentului local al Crimeei. (Mediafax)

 

Știrea inițială

Parlamentul pro-rus al Crimeii – republică autonomă din sudul Ucrainei – a votat, astăzi, în unanimitate, pentru intrarea republicii în componența Federației Ruse, relatează Reuters și RIA Novosti, citate de Agerpres. Legislativul local din Crimeea, dominat de pro-ruși, i-a cerut președintelui Vladimir Putin realipirea Crimeii la Rusia și organizarea unui referendum la 16 martie cu privire la peninsulă, pentru validare.

Consiliul Suprem din Crimeea (adunarea parlamentară) a decis să adreseze președintelui rus, Vladimir Putin, și Adunării Federale a Rusiei — Consiliul Federației (camera superioară) și Duma de Stat (camera inferioară) — un apel pentru intrarea Crimeii în componența Federației Ruse, se arată în decizia parlamentului. Parlamentul Crimeii cere președintele rus și Adunării Federale a Rusiei să înceapă procedura privind aderarea Crimeii la Federația Rusă, mai menționează decizia. Decizia intră în vigoare din momentul adoptării sale de către parlament, notează RIA Novosti.

În referendumul din 16 martie, alegătorii vor avea posibilitatea de a alege între alipirea la Federația Rusă sau mai multă autonomie. Adunarea parlamentară a acestei republici autonome stabilise anterior organizarea referendumului la 30 martie, care prevedea inițial doar sporirea autonomiei.

Crimeea a cerut Moscovei examinarea alipirii sale Rusiei, a declarat un alt oficial local, citat de AFP. Concomitent, Kremlinul a anunțat că președintele rus, Vladimir Putin, a fost informat de solicitarea privind reatașarea Crimeii la Federația Rusă.

Crimeea a aparținut în epoca URSS mai întâi Rusiei și apoi a trecut, în 1954, la Ucraina, la inițiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hrușciov. După prăbușirea URSS, în 1991, peninsula a rămas în componența Ucrainei independente.

Loading

Comments

comments