EXCLUSIV. Oxford Analytica: Roșia Montană poate dărâma Guvernul Ponta

Victor Ponta / Foto: Oana Pavelescu

Victor Ponta / Foto: Oana Pavelescu

Reputata firmă globală de consultanță Oxford Analytica consideră, într-o analiză de astăzi, că decizia în privința exploatației de la Roșia Montană ar putea conduce la căderea Guvernului Ponta. „Primul ministru Victor Ponta s-a răzgândit, deja, public, de cel puțin trei ori. S-au creat breșe în coaliția de guvernare care au expus o formă haotică de luare a deciziilor și cresc dubiile în privința fezabilității planului de privatizare a sectorului energetic, corelate cu planurile de atragere a capitalului străin. Afacerea (Roșia Montană – n.r.) expune oportunismul unei elite trans-partinice, din rândul căreia puțini par preocupați de securitatea mediului sau de problemele serioase pe care mina de aur le poate cauza”, se spune în introducerea analizei de azi a Oxford Analytica.

Specialiștii Oxford Analytica par să aibă acces la informații pe care noi nu le deținem, întrucât prima aserțiune ulterioară introducerii este aceea că „Primul ministru suferă deja o pierdere serioasă de autoritate”. Sondajele de până acum îl creditează pe Victor Ponta drept favorit detașat în cazul intrării în cursa prezidențială.

Pe de altă parte, pare corectă următoarea aserțiune: „Planurile de adoptare a unei noi constituții ar putea eșua, în urma menținerii tensiunilor din interiorul coaliției”. Și următoarea: „Iritarea investitorilor ar putea dăuna fragilei redresări economice”.

Oxford Analytica prognozează că „Tinerii și clasa mijlocie radicalizată de această controversă (asupra subiectului Roșia Montană – n.r.) ar putea adera la o nouă platformă politică, dacă își vor face apariția liderii potriviți”.

„În cazul unui divorț politic, lui Ponta îi va fi virtual imposibil să închege o nouă coaliție în jurul partidului său, PSD”, conchide Oxford Analytica.

Loading

Comments

comments