Opt activiști Greenpeace trimiși la închisoare în Rusia pentru piraterie

Arctic Sunrise Enters The  Kara SeaUn tribunal din orașul Murmansk, nordul Rusiei, a trimis pentru două luni la închisoare duminică restul de opt activiști Greenpeace rămași, fără să dea dovadă de nicio clemență față de oricare dintre cele 30 de persoane deținute pentru un protest la o platformă de foraj din apele Arcticii, relatează Associated Press.

Douăzeci de activiști și doi jurnaliști au fost condamnați la două luni de închisoare joi în timpul unei ședințe de judecată maraton ce s-a prelungit până târziu în noapte, dar instanța a hotărât să-i trimită în detenție pe ceilalți opt doar după noi audieri duminică.

Nicio acuzație nu a fost adusă împotriva niciunuia dintre activiști, care sunt cetățeni din 18 țări, inclusiv Rusia. Procurorii ruși vor să îi acuze de piraterie, printre alte infracțiuni, iar activiștii sunt deținuți în așteptarea anchetei.

La 18 septembrie, paza de coastă rusă a întrerupt încercarea a doi dintre activiști de a escalada o platformă aparținând gigantului energetic controlat de stat Gazprom pentru a atrage atenția asupra riscurilor de mediu provocate de foraj în apele arctice. A doua zi, paza de coastă a confiscat nava Greenpeace “Arctic Sunrise” și a remorcat-o până la Murmansk cu echipajul și activiștii la bord.

Directorul de campanie al Greenpeace Rusia Ivan Blokov a descris sechestrarea navei ca “actul cel mai agresiv și ostil” față de organizația de mediu după ce agenți guvernamentali francezi au bombardat vasul Rainbow Warrior în 1985, omorând o persoană.

Loading

Comments

comments