OPEC apreciază că va pierde din cota sa de piață din cauza exploatării petrolului de șist

Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a prognozat miercuri că anul viitor cota sa pe piața petrolieră mondială va scădea, în pofida faptului că la nivel mondial cererea de petrol va înregistra cea mai mare creștere de după 2010, din cauza creșterii concurenței venite din partea petrolului de șist, transmite Reuters.

În raportul său lunar, OPEC a estimat că în 2014 cererea pentru țițeiul său va scădea cu 250.000 de barili pe zi, până la 29,61 milioane de barili pe zi. În paralel însă, OPEC prognozează că cererea mondială de petrol va crește cu 1,04 milioane barili pe zi, cea mai mare creștere înregistrată după 2010.

‘Tendința de creștere puternică a producției din afara OPEC înregistrată în 2013 ar urma să continue și în 2014’, se arată în raportul organizației.

Oferta de petrol din afara OPEC ar urma să crească cu 1,14 milioane barili pe zi, până la 55,1 milioane barili pe zi, stimulată de creșterea producției de petrol a SUA cu 560.000 de barili pe zi, până la 11,33 milioane barili pe zi.

Acest raport este o nou semn că tehnologia de extracție a petrolului și gazelor naturale din șist reduce dependența de țițeiul provenit din statele membre OPEC precum Nigeria și Algeria. Un studiu publicat luna trecută de Agenția americană pentru informații din sectorul energiei (EIA) estima că aproximativ 10% din rezervele mondiale de petrol și 32% din rezervele de gaze naturale ar putea să se afle în formațiunile de șist din SUA și alte câteva state, însă rentabilitatea lor potențială este incertă.

Loading

Comments

comments