ONU: Lumea nu poate susține îmbătrânirea populației

Foto: sierraseniorproviders.org

Foto: sierraseniorproviders.org

Populația planetei este într-un proces de îmbătrânire atât de acelerată, încât nu poate fi susținută de economia planetară, se arată într-un studiu ce va fi dat publicității marți, de Națiunile Unite și o organizație care militează pentru drepturile persoanelor de vârsta a treia, informează Associated Press.

Până în anul 2050, pentru prima dată în istorie, persoanele în vârstă de peste 60 de ani vor depăși numeric copiii cu vârsta mai mică de 15 ani.

Raportul arată că, în mod surprinzător, națiunile cu rata cea mai ridicată de îmbătrânire a populației sunt țările în curs de dezvoltare, precum Iordania, Laos, Mongolia, Nicaragua sau Vietnam, unde populația vârstnică se va tripla în următorii 30-40 de ani.

Națiunile trebuie să accepte faptul că vârsta de pensionare trebuie să crească, conchide studiul. Există țări, precum Suedia, Norvegia, Germania, Olanda sau Canada, unde pensionarii au venituri suficiente pentru a le asigura o viață decentă. Dar, acest fapt nu va mai putea fi susținut în viitor, menținându-se actualele condiții de pensionare. La polul opus, există șări, precum Afganistan, unde nu există un sistem public de pensii, bătrânii trebuie să se descurce cum pot și, ca atare, speranța de viață este cu 9 ani mai mică în cazul bărbaților și cu 11 ani mai mică în cazul femeilor.

Loading

Comments

comments