ONU cere clarificări din partea Vaticanului în scandalul abuzurilor sexuale comise de preoți asupra copiilor

Foto: Flckr

Foto: Flckr

Comitetul ONU pentru drepturile copilului (CRC) a transmis Vaticanului o listă de întrebări dure privind abuzurile asupra copiilor comise de preoți catolici, un posibil moment dificil pentru papa Francisc la doar câteva luni de când a devenit Suveran Pontif, relatează Reuters.

CRC a cerut “informații detaliate despre toate cazurile de abuzuri sexuale asupra copiilor comise de membri ai clerului, călugări sau maici” de la ultima dare de seamă a Sfântului Scaun în urmă cu circa 15 ani și a stabilit ca dată limită pentru un răspuns ziua de 1 noiembrie.

Solicitarea a fost inclusă într-o ‘listă de chestiuni’, postată pe site-ul CRC, care să fie abordată atunci când Vaticanul va raporta în fața sa în ianuarie despre activitatea Bisericii sub Convenția ONU privind drepturile copilului, care datează din 1990.

Va fi pentru prima dată când Sfântul Scaun este chestionat public de o comisie internațională privind abuzurile asupra copiilor, care au afectat puternic poziția Bisericii Romano Catolice în multe țări.

CRC nu are puteri de constrângere, însă un raport negativ după audiere ar reprezenta o lovitură pentru Biserică, al cărei lider, papa Francisc, încearcă să facă uitate o serie de scandaluri după ce i-a succedat lui Benedict al XVI-lea, care a demisionat în februarie.

Lansând aceste întrebări, CRC, cu sediul la Viena, ignoră un avertisment al Vaticanului conform căruia s-ar putea retrage din Convenția privind drepturile copilului dacă va fi presat prea mult în această chestiune.

Într-un raport propriu de la sfârșitul lui 2011, publicat pe site-ul ONU în luna octombrie a anului trecut, Sfântul Scaun a reamintit CRC de rezervele privind jurisdicția și alte aspecte asumate când a semnat acest pact global.

Vaticanul a precizat că o nouă ‘interpretare’ i-ar oferi motive ‘să încheie sau să se retragă’ din acest tratat.

În solicitarea sa, CRC a întrebat cum s-a asigurat Vaticanul că preoții care au comis abuzuri nu mai au contactat cu copii și ce instrucțiuni a transmis pentru a garanta că acele cazuri cunoscute de Biserică sunt transmise poliției.

În mai multe țări, inclusiv în SUA și Irlanda, Biserica a fost acuzată că i-a mutat pe preoții suspecți dintr-o dioceză într-alta și că se ocupă de aceste cazuri în secret.

Loading

Comments

comments